SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslušanje Mozarta lahko prepreči epileptični napad

3

termometer

Izsledki nove raziskave so pokazali, da poslušanje Mozartove glasbe ali džeza lahko prepreči epileptične napade.

Epileptiki se na glasbo odzivajo drugače kot tisti, ki te bolezni nimajo, ugotavljajo ameriški raziskovalci. Nevrologinja, vključena v študijo, Christine Charyton, je po navajanju britanskega časnikaTelegraph izjavila, da je mogoče glasbo uporabiti kot pomoč pri epilepsiji.

"Ugotovitve so nas presenetile. Sicer smo predvidevali, da glasba na možgane deluje drugače kot tišina, a nismo vedeli, ali je ta odziv pri ljudeh z epilepsijo in brez drugačen ali ne," še pravi ameriška nevrologinja.

Slike možganskega valovanja tistih z epilepsijo so pokazale sinhronizacijo z Mozartovo glasbo in toni Johna Coltrana, pri čemer pa je bil odziv na tišino drugačen.

Glasba kot podporna terapija Seveda uporaba glasbe ne more nadomestiti vpeljane medicinske obravnave epilepsije, so pa raziskovalci sklenili, da lahko pomeni podporno terapijo, prepleteno z uradnim zdravljenjem, ki lahko pripomore k preprečitvi epileptičnih napadov. Kot je znano, približno štiri petine primerov epileptičnih napadov izvira iz senčnega režnja, dela možganov, ki se odziva tudi na glasbo. Pri ljudeh z epilepsijo so zaznali, da se možgansko valovanje ob poslušanju Mozartove glasbe in džeza bolj uskladi z glasbo kot pri tistih brez epilepsije.

V raziskavo, izvedeno na medicinskem centru Wexher univerze Ohio, so vključili 21 udeležencev z epilepsijo, njihove odzive na poslušanje glasbe v povezavi z epileptičnimi napadi pa so opazovali med septembrom 2012 in majem 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin