Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
11.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koža poletje

Petek, 19. 7. 2013, 11.56

8 let

Poleti koža potrebuje še več zaščite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Piki žuželk, lupljenje kože, opekline in podobne nadloge poleti koži ne dajo miru. Čeprav o poletni negi kože najbrž že veliko veste, se prepričajte, da ne delate nekaterih najbolj pogostih napak.

Ne uporabljate kreme proti sončenju Statistika trdi, da je kar 80 odstotkov kožnega raka povezanega s pretiranim izpostavljanjem soncu - brez zaščite. Veliko ljudi še vedno pozablja na nanašanje kreme proti sončenju, "skrivanju" v senci in nošenju primernih oblačil na soncu. Skoraj polovica moških in tretjina žensk kreme za sončenje ne uporablja, nikar ne bodite med njimi.

Nepravilno nanašanje zaščite Tudi ljudje, ki uporabljajo kreme proti sončenju, so pogosto zmedeni, koliko in na koliko časa jo je treba nanesti, nemalokrat pa jo uporabljajo premalo. Kremo za sončenje je treba nanašati najmanj vsaki dve uri, odvisno od faktorja zaščite, ki ga ima, in od tega, ali ste se po mazanju okopali v vodi ali pa zelo znojili. Kremo nanašajte velikodušno, tudi na predele, ki jih boste zakrili z oblačili.

Ne nosite sončnih očal Poleg tega, da tako pospešujete nastanek gub okoli oči, ustnic in na čelu, je bolj kot mrščenje nevarno tveganje za razvoj degenerativnih obolenj očes in celo raka na vekah. Izberite si očala, ki nudijo visoko zaščito proti UVA in UVB sončnim žarkom, predvsem pa jih imejte na nosu.

Po depilaciji se odpravite v vodo Če bi radi, da je vaša koža na plaži gladka, se za britje odločite vsaj nekaj ur pej, preden boste skočili v slano vodo, za puljenje dlak pa vsaj dan prej. Koža je takoj po depilaciji razdražljiva in občutljiva, kar slana voda le še poslabša, lahko pa izzove tudi rdečico, srbečico ali izpuščaje. Privoščite svoji koži počitek po odstranjevanju dlak.

Kože ne vlažite dovolj Kožo je treba navlažiti od znotraj in zunaj, zato uporabljajte vlažilne losjone, pijte veliko vode in jejte hrano, bogato s tekočino, kot so lubenice, melone, kumare ...

Pozabljate na stopala Če imate radi japonke, potem veste, da koži na stopalih ne delajo nobene usluge, nasprotno, naravnost uničujejo jo. Večkrat si privoščite kopel za noge, ki bo pomagala tudi ožilju, vsaj enkrat tedensko si odstranite odmrlo kožo na stopalih, dvakrat na dan pa jih razvajajte s kremo. Če vam ponoči ni prevroče, si na namazana stopala obujte bombažne nogavice, da bo učinek boljši.

Ko vas zasrbi ... Težko se je zadržati in se ne popraskati po mestu, kjer vas je pičil komar ali pa so se pojavili srbeči izpuščaji, vendar se poskusite zadržati. Kožo lahko le še bolj poškodujete, lahko pa se tudi vname in v tem primeru se bo še hujši srbečici pridružila tudi bolečina. Na prizadeta mesta lahko položite led, v nekaterih primerih, kot je komarjev pik, tudi eterično olje prave sivke, seveda pa obstajajo tudi kreme, s katerimi si lahko olajšate tegobe.

Ne spreglejte