Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 10.05

8 let

Otresite se stresa - kjerkoli in kadarkoli!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stres je dandanes običajen pojav, a kaj ko ima na naše telo negativne posledice. Kako ga ublažiti ali se ga celo popolnoma znebiti? Nekaj nasvetov vam ponujamo tukaj!

Preden odidete od doma

Kako se ne izživcirati že navsezgodaj zjutraj? Preprosto tako, da si vse, kar boste zjutraj potrebovali, pripravite že dan prej: oblačila za v službo si zložite na kup, v kuhinji si pripravite vse potrebno za pripravo zajtrka in zvečer v posteljo odidite nekoliko prej, saj boste tako zjutraj lažje vstali ter imeli dovolj časa za zajtrk, oblačenje in ličenje. Verjeli ali ne, takoj se vam bo zdelo, da imate nadzor nad situacijo in nemudoma boste boljše volje, kar se bo poznalo tudi v nadaljevanju dneva.

Ko imate le 5 minut

Ste pod stresom pa ne veste, kako bi se pomirili? V roke vzemite sesalnik, pletenje ali si preprosto ponavljajte 'mirna/miren sem!'. Morda se vam sliši smešno, a ni, saj je to najpreprostejši način, da dosežete stanje sproščenosti. To so potrdile tudi številne raziskave, ki so dokazale, da se ob posluževanju tovrstnega načina sproščanja zniža krvni tlak, upočasni srčni utrip in dihanje ter zmanjša mišična napetost. Kar je najpomembneje, je, da se v stresnih trenutkih poskušate osredotočiti na dihanje, gibanje telesa, oziroma da se poskušate osredotočiti na tisto, kar počnete, če vaše misli odtavajo, ali če ste negativno razpoloženi. Prav tako ima na stres ugoden učinek molitev, ne glede na to, katere vere ste. Ponavljanje fraz duhovnega pomena je marsikomu pomagalo premagati marsikatero težavo, od tesnobe do nespečnosti.

Med vikendom Če je le mogoče, se med vikendi izognite delu. Posvetite se sebi in svojim bližnjim, zamenjajte rutino in že zjutraj nekoliko podaljšajte spanje, počasi se prebujajte, privoščite si zajtrk, sprehod, dobro knjigo, sproščujočo kopel, skratka vse tisto, kar vas polni z energijo in seveda sprošča. Tako boste v novem delovnem tednu spet polni elana in pripravljeni na nove delovne naloge.

V avtu

Ste pod stresom, ko vozite po prenapolnjenih ulicah polnih avtomobilov in nestrpnih voznikov? Potrebujete glasbo! Raziskave so namreč pokazale, da počasna ali meditativna glasba učinkovito odpravlja stres. Prav tako pa vam pride prav mini telovadba! Zgrabite volan in napnite mišice prstov, rok, ramen in hrbta. Zdržite tako dolgo, da mišice začnejo trepetati (4-5 sekund), potem pa jih zopet sprostite. Tako boste ustvarili val sproščenosti v vratu in rokah, ki se bo razširil vse do prstov. Le pazite, da boste to vajo izvajali, ko boste stali na mestu in ne v času vožnje!

V telovadnici Telovadba je že sama po sebi eden boljših načinov za sproščanje stresa, seveda če ne pretiravate! Ko se počutite utrujeni in brez volje, se ne naprezajte, saj si tako lahko pridelate le kakšno poškodbo. Sicer pa vam priporočamo, da si po vadbi vzamete še nekaj minut za savno, ki bo sprostila tako vaše misli kot tudi odstranila strupe iz telesa. Poskusite!

Ob popoldnevih doma Po napornem popoldnevu, ko se utrujeni in brez volje vrnete domov, si želite le še tega, da bi se lahko končno odpočili od vsega. Priporočamo vam, da tisti trenutek, ko prestopite prag doma, izključite vse delovne naprave, ki so povezane z delom (prenosni telefon, računalnik itd.) ter se posvetite izključno sebi in bližnjim. Moderna tehnologija, ki nam sicer omogoča lažje delo, je žal tudi vir stresa, saj smo nenehno v stanju pripravljenosti. Prav tako pa odtegne pozornost od stvari in ljudi, ki so nam resnično pomembne.

Ob življenjskih prelomnicah

Včasih se nam zgodi, da se nam življenje v trenutku postavi na glavo in ne vemo, kako se bomo iz tega izvlekli. Kaj storiti? Obrnite se v preteklost in se spomnite, kako ste se izvlekli, iz vam takrat tako čudnih situaciji. Poudarek je na tem, da ste se izvlekli, uspelo vam je, in le zakaj vam ne bi uspelo tokrat? Ne glede na to, na kakšni prelomnici ste, vedno poskusite gledati na stvari s pozitivne plati. Stvari se zgodijo, ampak se tudi rešijo pa čeprav se vam to mogoče sedaj zdi nemogoče.

Preden greste v posteljo Za vami je stresen dan, vi pa se kar ne morete sprostiti tako, da bi lahko zaspali? Poskusite z vajami za sprostitev. Ulezite se na posteljo, noge stegnite, roke položite ob telo, skratka, vaš položaj naj bo čim bolj udoben. Zaprite oči in si predstavljajte, da ste daleč od tukaj, nekje, kjer bi si trenutno najbolj želeli biti. Ob tem pazite, da boste počasi umirili dihanje. Sedaj pa pomislite na to, kako se vaše telo sprošča: leva noga, desna noga, trebušček, leva roka pa desna roka. Vaše telo je vse bolj mehko, vaše misli prazne, vi pa vse bolj sproščeni. Prepričani smo, da boste po desetih minutah že tonili v spanec! Lahko noč!

Ne spreglejte