Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZPS test

Četrtek, 2. 7. 2015, 14.32

8 let

Noben od 12 vzorcev predpakiranih hrenovk ni dober

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli 12 vzorcev predpakiranih hrenovk. Nobenega potrošnikom ne bi priporočili.

Na ZPS so testirali predpakirane hrenovke, za kilogram katerih so odšteli od 3,98 do 8,99 evra. "Rezultati so slabi, saj nobenega od vzorcev ne bi izpostavili kot dobrega oziroma priporočili nakupa," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na zvezi poudarjajo, da so ne glede na kakovost hrenovke izredno drago živilo. Za kilogram svinjskega stegna lahko namreč odštejete okoli pet evrov, za zrezke mlade govedine pa okoli osem evrov.

Pri nakupu hrane gre seveda za odločitev posameznika, a na zvezi poudarjajo, da bi vsaj glede vsebnosti soli in maščob pri večini vzorcev morala zasvetiti rdeča luč.

Zakaj ne moremo izbirati med kakovostnimi hrenovkami? Kot enega od mogočih razlogov na ZPS izpostavljajo preohlapno napisan pravilnik, ki očitno dovoljuje vse, kar ni prepovedano.

"Hrenovka bi lahko bila kakovosten izdelek, ki bi upravičil tudi svojo razmeroma visoko ceno, a na podlagi rezultatov našega testa to ne drži," meni Tanja Pajk Žontar iz ZPS.

Po mnenju zdravnice morajo barjene klobase, ki jih prodajajo pod imenom hrenovka, ustrezati kriterijem, zapisanim v pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov.

Kakovostna hrenovka mora vsebovati 75 odstotkov mesa in največ 25 odstotkov slanine Po tem pravilniku se lahko hrenovka imenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 75 odstotkov govejega in svinjskega mesa ter največ 25 odstotkov slanine. S homogenim nadevom napolnijo naravne ali kolagenske ovitke, izdelek pa mora vsebovati najmanj osem odstotkov mesnih beljakovin in največ 30 odstotkov maščobe.

Za hrenovke strožja pravila kot za hot dog "Presenetilo nas je, da smo na trgu našli kar nekaj izdelkov, na katerih je pisalo hrenovka, pa na seznamu sestavin nismo našli govejega mesa, ene od glavnih sestavin hrenovk. Poleg tega so na trgu tudi izdelki, na katerih poleg hrenovka piše še hot dog. Glede na to, da zakonodaja za hrenovke zapoveduje strožja kakovostna merila kot za hot dog, je takšno označevanje za potrošnike zavajajoče," še meni Pajk Žontarjeva.

Ne spreglejte