SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nepovabljeni gosti na kockah ledu

2

termometer

Poleti si pijače zagrizeno hladimo z ledom. Ali ob tem pomislimo na nepovabljene goste v obliki bakterij ali plesni, ki so lahko na ledenih kockah?

Bakterije, ki se nabirajo v ledomatih, lahko zaužijemo v pijačah, ohlajenih z ledom iz njih, ne da bi se tega zavedali. In glede na to, da led v kozarce največkrat stresamo z rokami, lahko na njem pristanejo tudi plesen in drugi higienski nepridipravi. Led je tako lahko krivec za okužbo. To se lahko zgodi tudi, ko je led narejen iz vode, ki sicer ni najboljša za pitje.

Bakterije Tudi v vodi, ki je sicer neoporečna za pitje, so v kockah ledu lahko bakterije. Te se pogosto razširijo v ledomatih, pot do kock ledu zato ni težka. V teh primerih koncentracija mikroorganizmov sicer resda ni zdravstveno sporna, toliko več pa je možnosti, da se jim pridružijo še druge bakterije, ker led najpogosteje, predvsem doma, prijemamo z rokami. Ko se lotimo zmrzovanja vode doma, je pomembno, da posodice za led pred uporabo vedno dobro operemo, posušimo, predvsem pa se izogibamo neposrednemu rokovanju z ledom. Raje uporabimo žlico ali pa si vsaj dobro umijemo roke.

Plesen Na ledomatih se pogosto pojavi plesen, razmnožijo se glivice. Vlažno okolje je namreč kot nalašč zanje. Če so zmrzovalniki in ledomati neprestano vključeni, mraz seveda prepreči njihov razvoj. Težava se pojavlja na napravah, ki jih vključimo po dolgem času, na primer v prikolici ali v počitniški hiši.

V lokalih je pomembno, da ledomate redno čistijo. Kot so pokazale raziskave, tako navajajo na spletni strani 24.sata, so v okoli 10 odstotkih ledu našli glivico Candida albicans, ki lahko povzroči zdravstvene nevšečnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin