Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 11. 2021,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Zobobol Moja lekarna zobje bolečina PR članek

Nedelja, 7. 11. 2021, 7.00

1 leto, 8 mesecev

Najboljši nasveti, kako nad zobobol!

Oglasno sporočilo

Zobobol je zelo boleča in neprijetna izkušnja, za katero je še vedno najboljša rešitev čimprejšnji obisk zobozdravnika. Kadar pa se pojavijo bolečine, a do svojega osebnega zobozdravnika ne moremo priti takoj, si pomagamo na svoj način.

zobobol-bolecina | Foto:

Pogosto najprej razmislimo, zakaj se je bolečina pravzaprav pojavila. Bolečine v ustni votlini lahko povzročijo resne težave, vključno z gnilobo zob, zlomom zoba, poškodovanim zobom ali okuženimi dlesnimi. V nekaterih primerih se lahko bakterijske okužbe razširijo tudi na druge dele telesa.

Na splošno obstajata dva načina za zaustavitev ali blaženje zobobola. Prvi vključuje zmanjšanje vnetja, drugi pa se osredotoča na prekinitev signalov iz poškodbe v možgane. Če se bolečina pojavi sredi noči, boste morali potrpeti do jutra ali poskusiti omiliti bolečino bodisi na naraven način bodisi s posebnimi zdravili.

Naslednji nasveti, ki smo jih pridobili od strokovnjakov lekarne Moja-Lekarna, vam bodo pomagali zmanjšati zobobol, ko boste čakali na obisk svojega zobozdravnika.

Kako omiliti zobobol

  1. Največji sovražnik zobobola je zrak, zato moramo preprečiti, da bi prišel do obolelega mesta. Zrak namreč draži in dodatno poveča bolečino. Dostop zraka lahko preprečite z olji, kot sta sivkino ali kokosovo olje.
  2. Vzemite kakšen močan analgetik, ki pomagata zmanjšati bolečino.
  3. Hladni obkladek prav tako lahko pomaga oblažiti močno bolečino. Na prizadeto stran položite vrečko z ledom, ki naj bo zavita v brisačo. To bo pomagalo zožiti krvne žile in bolečina se bo zmanjšala.
  4. Ko se odpravite spat, si dvignite vzglavnik, saj lahko zbiranje krvi v glavi povzroči dodatno bolečino in vnetje. Mnogim to pomaga in zato lažje zaspijo.
  5. Izpiranje ust s slano vodo je znano domače zdravilo, ki deluje antibakterijsko. To lahko zmanjša vnetje in pomaga zaščititi poškodovane zobe pred okužbo. Izpiranje prav tako lahko pomaga odstraniti ostanke in delce hrane, ki so ostali v zobeh ali dlesnih.
  6. Česen deluje kot močan antibiotik, zato je dober za lajšanje bolečin. Strok česna zmečkajte in ga položite na boleče mesto. Bolečina bo kmalu popustila ali celo izginila.
  7. Na boleči zob lahko položite toplo ali hladno čajno vrečko. Če imate raje hladilni učinek, jo za nekaj minut postavite v zmrzovalnik in jo nato položite na zob. Priporočamo vrečko čaja poprove mete, saj deluje antibakterijsko.
  8. Za izpiranje lahko uporabljate olje timijana ali ustno vodico Curasept, ki bo preprečila nastajanje zobnih oblog in posledično nastajanje kariesa.
  9. Uporabite lahko tudi nageljnove žbice, saj pomagajo zmanjšati vnetje. Olje lahko nanesete na vato in jo položite na boleči zob ali pa eno kapljico olja nanesete neposredno na zob.
  10. Vzemite kalcij in magnezij, ko se pojavijo bolečine. Ta dva minerala lahko umirita živce in začasno zmanjšata bolečino.

  zobobol-obisk-zobozdravnika | Foto:

Vzroki, ki pripeljejo do zobobola

Vzroki za bolečino so nam v večini že znani:

  • Karies ali zobna gniloba.
  • Zlom zoba in poškodba plomb.
  • Vnetje zobnega živca.
  • Izraščanje modrostnega zoba.
  • Slaba ustna higiena.
  • Zastajanje hrane med zobmi.

Karies ali zobna gniloba

Karies nastaja na mestih, kjer se zadržuje hrana, z zobno ščetko pa jih težko dosežemo. Na začetku je karies le bel in poseg še ni potreben. Ko pa karies prodre v notranjost zoba, ga je treba odstraniti. Zato zvečer priporočamo uporabo medzobne ščetke in nitke, da res odstranimo vse koščke hrane.

Zlom zoba in poškodba plomb

Poškodbe zob so pogoste med otroci in kasneje vplivajo na razvoj stalnih zob. Poškodba se lahko pojavi tudi pri odraslih, ko se odkrušita zob ali plomba. Če se odkruši večji del zoba, se lahko poškoduje sklenina, zato je zob priporočljivo premazati z zaščitnim premazom.

Vnetje zobnega živca

Vnetje zobnega živca ali pulpitis, je stanje, kjer zob že nekaj časa odmira. Potreben je obisk zobozdravnika, ki bo zdravil koreninski kanal. To je tudi razlog, da je potrebna dobra ustna higiena in redni obiski pri zobozdravniku. V primeru močnejših bolečin pa si lahko pomagate tudi z močnimi analgetiki.

Izraščanje modrostnega zoba

Če zob nima dovolj prostora, ga je ponavadi smiselno odstraniti, da ne povzroča morebitnih težav. Če ima zob dovolj prostora, se odstrani le košček dlesni, ki pokriva na pol izrasel zob. Tako bomo lahko brezskrbno ščetkali in čistili zadnje stene zoba in preprečili vnetja.

zobobol-bolecina-lekadol | Foto:

Slaba ustna higiena

Če ne skrbimo za ustno higieno, lahko naše zobe napade gniloba, zobje postanejo razboleli in poškodujejo se dlesni. Zato priporočamo redno ščetkanje, uporabo ustne vodice Curaprox in redno nitkanje med zobmi. Pri slabi ustani higieni se lahko hitro pojavi paradontoza, ki bo zdravljenje še bolj otežila.

Zastajanje hrane med zobmi

Če imamo aparat, nepravilno postavljene zobe, implantate in težave z ustnim zadahom, lahko uporabljamo tudi zobno prho. Zobna prha ni nadomestek ščetkanja in nitkanja, ampak je le pripomoček, ki pod pritiskom odstranjuje ostanke hrane. Je dodatek k osnovni ustni higieni. 

Najboljši nasvet za zdravje zob in ustne votline je tudi redni obisk zobozdravnika. Tisti, ki redno čistijo zobni kamen, skrbijo za svojo ustno higieno in redno ščetkajo svoje zobe, ne bodo imeli težav.

Ali trpite še za kakšno drugo bolečino? Če da, boste v članku Vse o bolečini … našli odgovor na svoje vprašanje.

Če pa imate še kakršnokoli dodatno vprašanje, vam je na voljo tudi številčna ekipa strokovnjakov in svetovalcev Moje-lekarne:

  • Lukanc Maja, magistra farmacije
  • Lukanc Tanja, magistra farmacije
  • Tatiana Makarova dr. med.
  • Tejka Novšak, zdravstvena tehnica
  • Miša Komar Žiberna univ.dipl.biol.
  • Petronio Isabel, magistra farmacije
  • Marjana Kopač Farkaš, univ.dipl.inž.živ.tehnol.
  • Monika Kozjek, medicinska sestra
  • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka
  • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
  • Zdravko Plečnik, magister farmacije,
  • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik.

Reference:
1. NHS inform - Toothache: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/toothache
2. MedicalNewsToday - How to get rid of a toothache at night: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326133#_noHeaderPrefixedContent

3. Gentle Dental - 10 Proven Ways to Treat a Toothache and Relieve Pain Fast: https://www.interdent.com/gentle-dental/resources/stop-toothaches/
4. Medicinenet - Facts you should know about toothaches: https://www.medicinenet.com/toothache_overview/article.htm

 


Naročnik oglasnega sporočila je Moja-lekarna.com

Ne spreglejte