Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
20.47

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

menstruacija menstrualni cikel

Petek, 22. 11. 2013, 20.47

3 leta, 3 mesece

Mit ali resničnost: tesne prijateljice imajo enak menstrualni cikel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ali se ženskam, ki živijo dlje časa skupaj oziroma se pogosto družijo, njihov menstrualni ciklus sinhronizira?

V študiji iz leta 1999 je kar 80 odstotkov žensk verjelo, da ta fenomen resnično obstaja, in 70 odstotkov jih je ta mit potrdilo. Resnica je seveda kot tudi druge stvari v znanosti zelo kontroverzna. Številni dokazi namreč kažejo, da to ni nič drugega kot mit in je sinhronizacija zgolj naključje. A pojdimo lepo po vrsti.

Že leta 1971 je Martha K. McClintock naredila raziskavo, v kateri se je izkazalo, da je menstruacijski ciklus študentk, ki so živele skupaj, usklajen. Številne nadaljnje študije so pokazale enako – ženskam, ki preživijo več časa skupaj, se menstruacijski ciklusi sinhronizirajo.

Skrivnost feromonov Zakaj se to zgodi, še vedno ni znano, dejstvo pa je, da se to ne zgodi po naši volji. Ena od mogočih rešitev za to skrivnost zagotovo leži v skrivnosti feromonov. Feromoni so kemični signali, ki jih izločajo določeni organizmi in sprožijo naravni odziv pri drugem pripadniku iste vrste. Obstajajo mnogi tipi feromonov, kot so t. i. opozorilni feromoni, feromoni za označevanje sledi hrane, spolni feromoni ter mnogi drugi, ki povzročijo spremembo v vedenju ali fizioloških procesih.

V preteklih letih so študije dodale dodatno težo ugotovitvam z navezavo, da se nekaj podobnega pojavlja tudi pri živalih, in predložili različne evolucijske razloge za to. Vendar obstaja velika razprava glede tega, ali ta pojav res obstaja, saj so številne študije pozneje to tezo zanikale.

Nekateri znanstveniki trdijo, da sinhronizacija ni mogoča, ker imajo ženske pogosto različno dolg menstrualni cikel. Drugi znanstveniki, ki so si raziskave še pobližje pogledali, vključno z originalno, trdijo, da te trpijo zaradi statističnih in metodoloških napak.

Sinhonizacija posledica naključja V reviji Human Nature je bil leta 2007 objavljen članek o raziskavi, ki je bila izvedena na Kitajskem na 186 ženskah. V enem letu, kolikor je trajalo raziskovalno obdobje, med njimi ni bilo opaženo, da bi se njihov menstrualni ciklus uskladil. Avtorji raziskave seveda raziskavo iz leta 1971 zanikajo ter trdijo, da so bile njene ugotovitve posledica naključja.

Tudi v raziskavi na Poljskem, ki so jo izvedli na 99 študentkah, ki so pet mesecev skupaj živele v študentskem domu, niso našli dokazov, da bi tezo o menstrualni sinhronizaciji lahko potrdili.

Upamo, da bo v prihodnje več raziskav, ki bodo rešile to skrivnostno uganko in še bolje raziskale področje feromonov, če imajo res tako močan učinek.

Ne spreglejte