Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
12.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

maslo kava hujšanje

Četrtek, 19. 6. 2014, 12.58

6 let, 7 mesecev

Maslo v kavi nova prehrambna muha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Dodajanje masla v kavo je nov trend v prehranjevanju in nova modna muha med zvezdniki.

O maslu se je v zadnjih letih govorilo samo slabo. A po zadnjih prehranskih smernicah se spet vrača v zdrav način prehranjevanja. V Srednji Aziji čaju pogosto dodajo maslo, sol in poper. V Singapurju kavna zrna včasih celo malce podušijo na maslu ali zaseki, preden jih zmeljejo.

V ZDA se je pojavil trend zagovornikov "kave Bulletproof ". To ni vsaka kava in to ni navadno maslo. Maslo mora biti narejeno iz mleka krav, ki jedo zgolj travo, in kavna zrna morajo vsebovati manj strupov.

Dave Asprey je predsednik uprave družbe Bulletproof in človek, ki si je omislil takšno kavo. Ko je med trekingom v Tibetu spil čaj z jakovim maslom, se je v njem nekaj premaknilo. Pozneje je v njegovem podjetju nastala ta posebna kava.

MTC-maščobe človeško telo hitreje prebavi

V čem je trik? Njegova kava z manj strupi vsebuje MCT-maščobe oziroma nasičene srednjeverižne trigliceride. Tovrstne maščobe človeško telo lažje in hitreje prebavi ter učinkovito vsrka. Zato ne obremenjujejo prebavnega sistema.

"Pomembno je, kako se počutite dve uri pozneje. Po normalni kavi ste dve uri pozneje utrujeni in lačni, s to kavo pa boste dobili energijo."

Asprey tudi meni, da mu jutranje pitje kave z maslom čez dan prepreči nenehno grizljanje med obroki. "Odkar sem začel piti takšno kavo, ob koncu dneva ne čutim več lakote. Pred dvema tednoma sem za zajtrk pojedel jogurt, granolo in jagode, a ob desetih sem bil že pripravljen za kosilo," je pojasnil.

Kava za hujšanje

To je del razloga, zakaj se kava z maslom prodaja kot prehransko dopolnilo za pomoč pri hujšanju. Poleg tega s to kavo dobite več energije in z njeno pomočjo ohranjate pozornost.

Med znanimi iz sveta šovbizna je mlada igralka Shailene Woodley oboževalka jutranje kave z maslom, kar je tudi objavila na Twitterju.

 

 

Četudi kava z maslom ne nosi nobene resnice, je dokaz o eni stvari – maslo se je vrnilo in čedalje bolj je sprejeto med ljudmi, ki se ga izogibajo že desetletja. Če ste privrženec paleo diete, potem tako poznate vse njegove pozitivne učinke.

Ne spreglejte