Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
20.20

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

očala sonce zima zimska rekreacija

Četrtek, 24. 1. 2013, 20.20

5 let, 5 mesecev

Kako zavarujemo svoje oči?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Zima, mraz, veter, močno sonce,vremenske spremembe, dotiki in tujki lahko naše oči poškodujejo. A kako se pravilno zavarovati pred vsemi temi vplivi?

Očala Najbolj pomembno je, da uporabljamo prava sončna očala. Zanje je sicer treba odšteti nekaj več denarja, a tista plastična, ki jih kupimo za malo denarja na primer v trgovini z oblačili, so po navadi za naše oči zelo nevarna. Ni dovolj, da imajo očala le nalepko, pred katerim žarčenjem naj bi vas varovala, pomembno je, da vam pri nakupu svetuje usposobljena oseba, najbolje, da je to optik. Takšna očala so dražja, a edina primerna za naše oči, saj le zatemnitev ni dovolj.

Ne glejte v sonce Ko smo bili otroci, smo velikokrat gledali v sonce. Tista bela pika, ki smo jo potem videli, ko smo zaprli oči, je bila pač zanimiva, a v resnici nikoli ne smemo, niti s sončnimi očali, gledati naravnost v sonce, še manj v predmete, ki odbijajo sončno svetlobo. Tako močna svetloba je zelo nevarna, na naših očeh pa pušča trajne posledice.

Ne glejte v temo Čeprav marsikdo tega ne ve: zelo nevarno za oči je tudi gledanje naravnost v temo. V temi zato uporabimo svetilko ali zaprimo oči. Tudi tema, še bolj pa hiter prehod iz teme na svetlobo lahko močno škoduje očem.

Očem privoščimo pregled Vsakih 6 ali 12 mesecev bi morali iti na pregled oči. Če se nam je vid v tem času poslabšal, pa tega nismo opazili, si namreč delamo veliko škodo na račun tega, da bomo zaradi lastne lenobe videli še slabše.

Kapljice Tisti, ki uporabljajo kapljice za oči, jih morajo uporabljati, kot je zapisano v navodilih. Pogostost uporabe kapljic namreč lahko izsuši naše oči, pa čeprav po njej učinek pordelih oči izgine.

Računalnik in televizija Zelo pomembno je, da računalnika ali televizije ne prižigamo v popolni temi, saj je razlika med temnim okoljem in zaslonom za naše oči prevelika. Tisti, ki ste veliko za računalnikom, morate poskrbeti, da boste imeli vedno pravo mero ambientalne razpršene svetlobe in da bo računalnik oziroma njegov zaslon dovolj oddaljen od vaših oči. Ves čas morate paziti, da sem ter tja pogled odmaknete od zaslona , če je le mogoče, si omislite večji zaslon in ga postavite čim dlje od svojih oči.

Berimo pri pravi svetlobi Ko beremo, hitro pozabimo na to, kako blizu držimo knjigo. Knjiga naj bo oddaljena od oči vsaj za polovico dolžine rok, površina knjige, ki jo beremo, pa naj bo pravilno osvetljena. Če ob branju pripirate oči, potem je svetlobe premalo.

Izberimo pravi zaslon Če je le mogoče, si omislite LCD-zaslon na svojem računalniku, saj je za oči veliko boljši kot stari CRT-zaslon, ker ima veliko večjo frekvenco osveževanja in s tem v naših očeh veliko manj miglja. Če imate še vedno stari dobri katodni CRT-zaslon, naj bo frekvenca osveževanja nastavljena na vsaj 60 Hz, če je mogoče, pa še več.

Zavarujmo se pri delu Ko delamo, moramo najprej zavarovati svoje oči. Majhni delci, opilki in dim lahko oči poškodujejo trajno, zato moramo nositi ustrezna zaščitna očala. Če je le mogoče, delajmo v bližini vodnega vira, za vsak slučaj, če nam kaj pade v oči, saj bomo tako lahko oči hitro izprali. Očala, seveda plavalna, nosimo tudi v bazenih, ki imajo vedno klorirano vodo in v katerih voda vsebuje čistila. Kadarkoli se vam zgodi, da v vaše oči pride tujek, jih takoj sperite pod mlačno vodo in se o mogočih poškodbah posvetujte z zdravnikom.

Prste proč! Prsti v vaše oči ne sodijo. Čeprav si radi mencamo oči, je to lahko zelo nevarno. Na naših rokah so številni alergeni in tujki, ki jih lahko poškodujejo. Pazimo torej, da oči ne okužimo z dotikanjem, saj se kaj hitro lahko zgodi, da bodo bakterije s prstov prešle v predel med očesnim zrklom in vekami.

Privoščimo si spanec Za oči skrbimo tudi z dolgotrajnim spancem. Med spanjem se oči spočijejo in tako preprečimo tudi njihovo preobremenitev. Kot vse telo morajo počivati tudi naše oči, zato jim privoščimo dovolj spanca.

Ne spreglejte