Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
4.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

lepota sladkor prehrana dieta koža

Petek, 22. 9. 2017, 4.09

6 let, 6 mesecev

Kako prehrana vpliva na vaš obraz?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Nega kože | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ste v svojih štiridesetih in se sprašujete, zakaj imate še vedno mozolje? Ste morda v svojih dvajsetih in že opažate prve gubice?

Ob čezmernem uživanju nekaterih hranilnih snovi lahko naša koža postane ohlapna, dehidrirana, pojavijo se obrazne linije in izrazite gube. Vpliv hrane na telo je preučevala naturopatska strokovnjakinja Nigma Talib iz New Yorka in opredelila štiri prehranske skupine, ki našo kožo utrudijo ter postarajo: mlečni obraz, vinski obraz, sladkorni obraz in glutenski obraz.

Preberite si simptome, da boste izvedeli, katero sestavino morate odstraniti iz svoje prehrane.

Mlečni obraz

Prehrana | Foto: YouTube Foto: YouTube Znaki mlečnega obraza so težke veke, temni madeži okoli oči, majhne bele lise ali bleda lica, razširjene akne in pore.

Med staranjem izgubimo encime, ki nam omogočajo učinkovito prebavo laktoze, kar lahko povzroči, da imunski sistem sproži sproščanje vnetnih kemikalij. To lahko povzroči rdečico in otekline, pa tudi vnete veke, vrečke pod očmi in temne kroge okoli oči. Mleko vsebuje tudi kemikalije, ki lahko motijo ravnovesje vaših hormonov, posledica pa so izbruhi mozoljev na bradi. Zelo pogosto ljudje postopoma izgubijo sposobnost prebavljanja mleka, ob čemer se pojavi blaga ali huda laktozna intoleranca.

Glutenski obraz

Prehrana | Foto: YouTube Foto: YouTube Gluten je mešanica dveh proteinov, ki ju najdemo v pšenici in drugih vrstah žita. Kruhu in pecivu daje elastičnost in prožnost.

Glutenski obraz prepoznamo po zabuhlih rdečih licih, temnih pigmentacijskih madežih ali lisah okoli brade. Povečanje vnetnih reakcij v telesu, ki jih povzroča gluten, lahko povzroči napihnjeno in zardelo kožo. Okoli brade nastanejo majhni mozolji.

 

Vinski obraz

Prehrana | Foto: YouTube Foto: YouTube Čezmerno uživanje alkohola lahko izrazito poslabša videz drobnih linij in gub ter dehidrira kožo. Kako prepoznamo vinski obraz?

Koža je dehidrirana, opazne so obrazne linije, pore so povečane, nos in lica rdečkasta, gube globoke, med očmi se pojavijo pordelost in izrazitejše linije. Alkohol povzroči dehidriranost kože, kapilare se razširijo, pojavijo se rdečkasta lica.

 

Sladkorni obraz

Prehrana | Foto: YouTube Foto: YouTube Kako prepoznamo uživanje preveč sladkorja?

Preveč sladkorja lahko povzroči trdna in neprožna kolagenska vlakna v naši koži. Sladkor zviša raven inzulina, zaradi česar obraz deluje bled in utrujen. Koža se stanjša, ponekod postane sivobela, na čelu se pojavijo obrazne linije in gube. Dobimo mozolje, neuravnoteženost inzulina pa povzroči tanjše obrvi. Elastičnost kože upada, pore se povečajo.

Sladkor vpliva tudi na ravnotežje bakterij v črevesju, kar lahko povzroči izbruh mozoljev na obrazu, ramenih in prsih. Koža je dehidrirana, telo pa ustvari več olja.

Kaj lahko storimo?

Sladkor je v skoraj vsakem obroku in izdelku. Če se izognete sladkorju pri hrani, lahko vaša koža ohrani prožnost. Če izločite predelano hrano in izdelke z dodanim sladkorjem, na primer torte in sadne sokove, ali pa samo zmanjšate vnos sladkorja za polovico, bo koža po nekaj tednih vidno pomlajena in dobro nahranjena.

Ne spreglejte