Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2013,
10.18

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kriza srednjih let

Nedelja, 26. 5. 2013, 10.18

4 leta, 3 mesece

Kako iz krize srednjih let?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Kriza srednjih let se pojavi med 40. in 60. letom, nobenega pravila pa ni, kakšna bo in kako dolgo bo trajala. Če se še niste odpravili po ferrarija in si prebodli nosa, razmislite o drugih možnostih.

Znova se ocenite Ne morete pričakovati, da boste vse življenje razmišljali in čutili enako, lahko pa se poskušate dokopati do vzrokov, ki vplivajo na vaša prepričanja – razmislite, zakaj mislite, kot mislite, in kaj bi lahko pri tem spremenili, da bi bili srečnejši. Če ne boste uskladili razuma in srca, se ne boste umirili.

Naredite si načrte za prihodnost

Čeprav morda trenutno ne čutite olimpijskega duha v sebi, (p)ostanite disciplinirani in si zapolnite svoje dni. Naredite načrte za bližnjo in dolgoročno prihodnost, imejte cilje in hobije, ki vas veselijo in zaradi katerih se boste počutili koristni. Poleg tega je to odličen način, da ne samevate.

Ne molčite

O svojih občutkih in mislih se pogovarjajte, ne zadržite jih samo zase. Če podpore zase ne najdete v družini ali prijateljih, razmislite o vrsti terapije ali podporne skupine, ki bi vas razbremenila in vam izboljšala počutje. Najslabše je verjeti, da ste sami na svetu, zato ne čakajte in se prepričajte o nasprotnem.

Poglejte s svetle strani

Niste več najmlajši, a še zdaleč ni vsega konec. Srednja leta so leta, ko lahko počasi odvržete mladostne strahove, skrbi in razočaranja ter se premaknete naprej k novim izzivom, ki si jih niste mogli privoščiti, ko ste bili mlajši, ker niste imeli časa zaradi otrok ali ker je bilo vedno premalo denarja. Imate več znanja in izkušenj, zakaj ne bi imeli še več samozavesti?

Ne imejte slabe vesti

Nekaterih stvari morda res ne morete početi tako, kot ste jih, ko ste bili mlajši, vendar zato še ni treba imeti slabe vesti, da niste več koristni. Pač niste več tako hitri ali pa se vam samo ne ljubi več pretegovati za vsako malenkost, kljub temu pa ste lahko učinkoviti in sodelujete tam, kjer lahko in kjer si to želite. Naučite se reči ne, ko nečesa nočete, seveda brez slabe vesti.

Poskrbite zase

Sebe začnite postavljati na prvo mesto in počnite stvari, ki vam koristijo. Če je bilo zdravje do zdaj postranskega pomena, mu namenite več skrbi in posluha, prilagodite prehrano in ne odlašajte več z rekreacijo, ki bo čudovito vplivala tudi na vaše psihično počutje. Večkrat izrazite ljubezen in jo poiščite, ko si tega želite. Razmišljajte pozitivno, vaša leta so morda res tu, a do njih morate imeti tak odnos kot do prijateljev v tujini – radi jih imate, a jih ne gledate vsak dan.

Ne spreglejte