Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2022,
13.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vzajemna

Natisni članek

zdravstveno zavarovanje dermatologija specialist Vzajemna advertorial

Sreda, 8. 6. 2022, 13.20

2 meseca, 1 teden

Kako hitro do dermatologa?

Vsebino omogoča Vzajemna
dermatolog | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vsak letni čas za našo kožo prinaša nove izzive. Med zadnje poleti še posebej prištevamo sonce, ki ima lahko na našo kožo, če zanjo ne skrbimo dobro, številne negativne vplive. Izpostavljenost soncu se namreč skozi leta sešteva in lahko tako poleg hitrejšega staranja povzroči tudi nekatere oblike kožnega raka. Zato je pomemben pravočasen obisk dermatologa.

Spomladi, ko postaja vse topleje, lahko posebej na koži rok, ki so med letom izpostavljene vremenskim razmeram, opazite veliko spremembo. Če pozimi koža na rokah naravnost kliče po vlažilnih kremah, se to poleti nekoliko spremeni. Zaradi večje vlažnosti v zraku je koža manj suha in razpokana kot pozimi.

dermatolog zdravnik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Žal pa poletje prinaša večjo izpostavljenost soncu, ki je lahko zelo škodljiva, zato morate kožo pred njim ustrezno zaščititi, na kar opozarjajo tudi dermatologi. Tu pa so še druge poletne nevšečnosti, ki jih lahko opazite na koži. Zaradi vročine in vlage začnejo žleze lojnice proizvajati večje količine olja, zaradi katerih je koža lepljiva in mastna, pore pa zamašene. Izbruhi aken so zato lahko zvesti spremljevalec vročih dnih, še posebej pri tistih posameznikih, ki imajo že v osnovi bolj mastno kožo. Tisti z bolj občutljivo kožo pa so lahko hitro opečeni ali pa se jim zaradi preobčutljivosti na sonce na koži pojavijo srbeči izpuščaji. Da bi se izognili nadležnim izpuščajem, sončnim opeklinam in tudi aknam, se velja držati nekaterih priporočil.

1. Če imate bolj mastno kožo, potem je poleti priporočljivo, da si obraz pogosteje očistite in s tem z njega odstranite odvečno olje. Za razmastitev je občasno priporočljiv tudi piling.

2. Izberite izdelke za nego, ki so primerni za vaš tip kože. Za bolj suho kožo so priporočljivi izdelki, ki temeljijo na gelu, medtem ko so za mastno kožo primernejši izdelki delani na vodni osnovi.

umivanje obraza voda | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Naj bo vaša koža vedno dobro hidrirana. Večkrat na dan si obraz tudi osvežite z vodo ali uporabite meglico za obraz. To bo koristilo tako koži kot tudi vašemu celostnemu počutju.

4. Poleti je ključna uporaba sončne kreme. Tako UVB- kot tudi UVA-žarki so za kožo zelo škodljivi, zato izberite kremo, ki vas bo zaščitila proti obema vrstama UV-žarkom. Ne glede na tip vaše kože je priporočljiv faktor SPF 30–50. Sončno kremo si nanesite, tudi če ste večino časa v zaprtih prostorih in zunaj preživite manj časa, saj so poletni sončni žarki izjemno močni. Na morju si kremo nanesite večkrat na dan, saj jo bo pogosto kopanje v vodi spiralo z vaše kože. Če je le mogoče, se izogibajte soncu in se raje zadržujte v senci.

5. Ne pozabite na oči, ustnice in stopala. Uporabljajte sončna očala. Za ustnice je priporočljiva uporaba mazil s SPF-faktorjem. Dobro poskrbite tudi za stopala. Tudi njim privoščite ustrezno kremo in redni piling, še posebej če radi pogosto nosite odprte čevlje.

sončna očala klobuk ženska | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Za hidracijo celotnega telesa ter s tem tudi kože boste poskrbeli z vnosom zadostne količine vode, med dvema litroma in tremi litri dnevno. Izogibajte se sladkim pijačam, raje posegajte po vodi oziroma naravnih sokovih.

Kdaj morate obiskati dermatologa?

Pravočasen obisk dermatologa vam lahko pomaga rešiti težave s kožo in tudi lasmi, včasih pa vam lahko tudi reši življenje, zato je pomembno, da veste, kdaj se je smiselno odpraviti na pregled.

Najpomembnejše je, da kožo redno samopregledujete. Če opazite spremembe, znamenja, ki se spreminjajo po velikost, obliki ali barvi, je to zadosten razlog za takojšen obisk dermatologa, saj gre lahko tudi za katero od oblik kožnega raka.

Ključne prednosti Zdravstvene police:

•             hiter dostop do samoplačniških specialističnih storitev,

•             hiter dostop do operativnega posega,

•             vzajemna | Foto: pomoč na domu,

•             hiter dostop do drugega mnenja specialista,

•             kritje stroškov zdravil,

•             24/7 posvet z zdravnikom,

•             brezplačna asistenca zavarovalnice,

•             obisk zdravnika na primarni ravni in

•             zavarovalna vsota do 30 tisoč evrov.

Dermatolog vam lahko pomaga tudi pri odkrivanju vzroka za nadležne akne in njihovem odpravljanju, obiščite pa ga tudi ob pojavu izpuščajev, ki so med drugim lahko simptom alergijskih reakcij. Morda manj znano pa je, da je dermatologa priporočljivo obiskati tudi ob povečanem obilnem potenju ter tudi če opazite, da vam lasje izpadajo bolj kot ponavadi. Obe težavi sta lahko tudi simptoma različnih bolezni, zato se za nasvet obrnite na specialista dermatovenerologije.

dermatolog | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čakalna doba za specialiste je lahko v Sloveniji precej dolga, še daljša od predpisane. Tudi dermatologi spadajo v eno tistih vej specialistov, za katere veljajo izjemno dolge čakalne dobe. Z zavarovanjem Zdravstvena polica zavarovalnice Vzajemna boste na specialistični pregled naročeni že v nekaj dneh.

Zdravstvena polica po vaših željah

Zdravstveno polico lahko pri Vzajemni oblikujete po svoje. Sklenete lahko zavarovanja za specialistične zdravstvene storitve, operativne posege ali za otroke. Zdravstvena polica za specialistične zdravstvene storitve vam omogoča hiter dostop do samoplačniških specialistično ambulantnih posegov, protibolečinskih terapij, fizioterapij, zobozdravstvenih storitev, drugega mnenja, pomoči na domu ter zdravil.

Vzajemna_Zdravstvena.polica_nov2 | Foto:

Pregled pri dermatologu na daljavo

Izkušnje posvetov na daljavo, ki jih je pripeljala pandemija covid-19, so pokazale številne koristi takšnih obravnav. Tako pri Vzajemni v okviru Zdravstvene police omogočajo tudi pregled na daljavo za določene specialnosti, med katerimi je tudi dermatologija: splošna medicina, dermatologija, fizioterapija, ortopedija, fiziatrija in travmatologija. Zdravnik vam lahko tudi na osnovi pregleda na daljavo izda napotnico za morebitne nadaljnje preglede. Seznam specialnosti, pri katerih omogočajo preglede na daljavo, bodo pri Vzajemni v prihodnje le še daljšali.

Posvet z zdravnikom kjerkoli in kadarkoli

Zavarovancem z Zdravstveno polico je na voljo tudi Dr. Posvet, varen in zaseben kanal za posvet z zdravnikom. Svoje vprašanje lahko zdravniku pošljete kadarkoli in kjerkoli prek ene izmed priljubljenih aplikacij za klepet: Viber, Facebook Messenger, WhatsApp in Telegram. Na vaše vprašanje vam bo še isti dan odgovoril eden od sodelujočih zdravnikov.

Ne spreglejte