Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2014,
12.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

alergija arašidi

Petek, 31. 1. 2014, 12.35

6 let, 6 mesecev

Bi pri otrocih, alergičnih na arašide, lahko vzpostavili toleranco zanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S postopnim rednim uvajanjem majhnih količin arašidovih beljakovin v prehrano bi lahko vzpostavili toleranco pri otrocih, ki so nanje alergični, kaže najnovejša študija.

Trenutno je edina pot, da se prepreči hude reakcije pri otrocih, ki so alergični oziroma preobčutljivi na arašide, da se v celoti izognejo živil, ki jih vsebujejo. Vendar je to pogosto težko in mnogokrat živila, ki vsebujejo arašide, zaužijejo nenamerno. Letna incidenca v Veliki Britaniji je od 14 do 55 odstotkov.

Zato britanski znanstveniki iz univerzitetne bolnišnice Cambridge (Cambridge University Hospitals) preučujejo načine, kako bi se lahko takšnim nesrečam čim bolj izognili. Tako so v študiji, v katero je bilo vključenih 99 otrok, starih med 7 in 16 let in alergičnih na arašide, eni skupini otrok 26 tednov dajali vse večje odmerke arašidovih beljakovin, tja do 800 miligramov, druga skupina pa se je morala tako kot do zdaj izogibati arašidov in vseh živil z njimi.

Po šestih mesecih je bilo 62 odstotkov otrok sposobnih prenašati dnevni odmerek 1400 miligramov arašidovih beljakovin, kar je približno deset arašidov. Otroci v kontrolni skupini arašidov še naprej niso smeli uživati. Kar med 84 in 91 odstotki zdravljenih otrok pa je lahko varno zaužilo 800 miligramov arašidovih beljakovin, kar je približno pet arašidov.

Tovrstnih poskusov ne gre izvajati doma Znanstveniki ob tem opozarjajo, da so potrebne nadaljnje študije v širši populaciji, pa tudi, da ljudje tovrstnih poskusov ne smejo delati doma, saj te lahko izvajajo le posebej usposobljeni strokovnjaki v za to opremljenih bolnišnicah.

Alergija na arašide je precej pogosta, prizadene pa lahko posamezne organe, kot so dihala, srčno-žilni sistem ali koža, ali pa več organov sočasno, kar imenujemo anafilaksija.

Ne spreglejte