Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
9.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 9.37

7 let, 12 mesecev

Previdno z otroki na spomladanskem soncu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj je lepšega kot popoldneve v družbi malčka preživeti zunaj, v parku, na igralih? Naj vas prvi topli sončni žarki ne zavedejo. Nežno otroško kožo je treba zaščititi tudi v tem času.

Po šestem mesecu otrokove starosti, ko ga je za kratek čas in z upoštevanjem preventivnih ukrepov že dovoljeno izpostaviti neposrednemu soncu, je treba še bolj dosledno začeti uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem. Klobučke s širokimi krajci, ki dobro zaščitijo nežen otroški vrat in obraz, ter majice z dolgimi rokavi moramo že kmalu po koncu zime izbrskati iz predalov z zimskimi oblačili. Prvi spomladanski žarki so za sonce nevajeno kožo še posebej nevarni, saj koža še ni razvila nobene zaščite proti ultravijoličnemu sevanju. Med spomladanskimi sprehodi, ko se predajamo prvim marjeticam, otroškemu nogometu in gugalnicam, nas še prehitro obližejo nevarni sončni žarki. Tudi sprehodi po sončnih ulicah in prijetno vozičkanje ter mežikanje v sonce med kavico s prijateljicami nam, predvsem pa otrokom, lahko pustijo trajne spremembe na koži. Znaki, da smo otrokovo kožo premalo zaščitili pred soncem, so prve pegice, ki so se posule po nosku in ličkih.

Otroka je treba zaščitit pred vsakim spomladanskim sprehodom, tako v mestu kot v naravi. Kremo v majhnih količinah nanesite na obraz, za vrat in po ušeskih, ne pozabite na roke in okrog nogavičk na nogah, če smo otroku že nadeli tričetrt hlače.

Katero kremo izbrati?

Katere kreme so primerne za majhne otroke, pri katerih želimo zaščito proti soncu doseči čim prej? Ponavadi moramo po nanosu kreme počakati od 15 do 20 minut, da krema dejansko začne delovati in koža razvije zaščito proti ultravijoličnim žarkom. Kreme, ki vsebujejo titanijev dioksid ali cinkov oksid, pa takoj tvorijo zaščitno plast, ki kožo zaščiti pred sončnimi žarki. Titanijev dioksid in cinkov oksid namreč ne prodreta globlje v strukturo kože, ampak se usedeta na povrhnjico, kjer poskrbita za dobro zaščitno plast.

Druge kemične sestavine namreč potrebujejo tudi do pol ure, da jih koža absorbira. Poleg tega lahko povzročijo alergične reakcije ali draženje kože. Predvsem pa velja, da je treba poskusiti več krem, preden odkrijemo, katera našemu otroku najbolj ustreza.

Kreme s cinkovim oksidom namreč malce težje razmažemo po nežni otroški koži, saj so bolj goste. Medicinskih dokazov o tem, da naj bi bile kreme za sončenje škodljive ali celo strupene, ni, je pa previdnost zaradi mogočih alergičnih reakcij vedno na mestu. Pred večjim nanosom kreme na otrokovo kožo vedno naredimo kožni test na manjši površini. Tako se bomo prepričali, da naš otrok kremo dobro prenaša.

Izberite kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 15, na splošno velja, da krem s faktorjem, višjim od 30, ni treba kupovati. Pozorni bodite, da krema ščiti pred UVA- in UVB-žarki, za kar poskrbijo kreme s titanijevim dioksidom ali cinkovim oksidom, ki tvorita fizično zaščitno plast na površini kože.

Spomladansko sonce izkoristite za sprostitev po dolgem zimskem spanju, saj koža potrebuje sonce, da lahko tvori prepotreben vitamin D. Ne pustite se zavesti nežnim žarkom in se primerno zaščitite.

Vsebino omogoča Beiersdorf

Ne spreglejte