Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 10.23

8 let

Deset hitrih nasvetov za zdravo sončenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaščita pred soncem je vedno vredna truda. Za varno sončenje morate upoštevati nekaj nasvetov, ki smo jih zbrali za vas. Spakirajte jih v potovalno torbo, ko se boste odpravili na sončno plažo.

Ljudje, ki zunaj preživijo vsak dan 30 minut, medtem ko nakupujejo, se sprehajajo, posedajo v kavarnah, se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi ali zgolj hodijo peš v službo, naberejo 180 ur nezaščitene izpostavljenosti soncu na leto. UV-žarki škodujejo koži v vseh letnih časih in ne glede na vreme. Napadejo kolagen in elastin v globljih plasteh usnjice in povzročijo prezgodnje staranje. Ljudje, ki imajo poškodovano kožo zaradi sonca, lahko dobijo prve gubice že sredi dvajsetih. Dosledno nanašanje zaščitnega izdelka in dobra vsakdanja nega kože sta najboljši način za ohranjanje mladostnega sijaja.

Nujni ukrepi, ki jih morate upoštevati za varno in zdravo sončenje:

1. Čas, ki ga lahko preživite na soncu nezaščiteni, ne da bi vas opeklo, pomnožite z zaščitnim faktorjem izdelka. Tako dobite približen čas (v minutah), ki ga lahko dodatno preživite na soncu zaščiteni s tem izdelkom, ne da bi dobili sončne opekline. Kljub temu se premaknite v senco, ko poteče približno polovica tega časa.

2. Poskrbimo za zaščito pred soncem tudi v oblačnem vremenu. Oblaki nas ne varujejo pred soncem, saj sončni žarki prodirajo tudi skoznje.

3. Kremo nanesite v dovolj debelem sloju. Za celotno telo potrebujemo približno 35 milimetrov kreme. Osnovno pravilo je ena čajna žlička za obraz in šest za telo.

4. Zaščito je treba na telo nanesti pol ure pred izpostavljanjem soncu, obnavljati jo je treba na dve uri ali takoj po kopanju, ob znojenju ali brisanju. Krema naj vsebuje zaščito pred UVA- in UVB-žarki.

5. Vitamin D nastaja, ko je telo izpostavljeno soncu. Za največjo koncentracijo vitamina D v koži je dovolj že 15 minut sončenja.

6. Poleg kreme moramo na soncu uporabljati tudi pokrivala, senčnike, očala in lahka oblačila.

7. Krema z zaščitnim faktorjem mora vsebovati zaščito pred žarki UVB, ki je na ovojih označena z oznako SPF (Sun Protection Factor) najmanj 20, in obenem zaščito pred žarki UVA, običajno označeno s PFA (Protection Factor UVA).

8. Omejite izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro. Kadar je vaša senca krajša od telesa, poiščite senco. Naša koža je na soncu še bolj žejna. Nujno moramo piti dovolj vode.

9. Po sončenju se je priporočljivo najprej oprhati, saj s tem ohladite kožo in odstranite ostanke sredstev za zaščito proti soncu in morebitno morsko sol. Nato kožo namažite z vlažilno kremo, ki ji bo povrnila potrebno vlago.

10. Sončne kreme s časom izgubijo svojo učinkovitost. Stara krema je lahko celo nevarna za zdravje. Kremo za sončenje bi ob pravilni uporabi morali uporabljati le eno sezono.

Ne spreglejte