Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2016,
14.37

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net
Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Ustvarimo boljši svet recikliranje recepti naravna nega naravna kozmetika Lidl Slovenija

Četrtek, 14. 1. 2016, 14.37

2 meseca, 1 teden

Ste prepričani, da so sadni in zelenjavni olupki za v koš?

Siol.net
Foto: Thinkstock

Ste vedeli, da lahko izkoristite popolnoma cel sadež, tudi če olupka niste pojedli? Sadni in zelenjavni olupki so namreč lahko zelo uporabni v kuhinji, kozmetiki in gospodinjstvu.

Olupki sadja in zelenjave največkrat pristanejo v košu za smeti, čeprav bi jih lahko še zelo koristno uporabili. Prav zunanji del sadežev je namreč najbolj hranljiv in poln vitaminov, zato jih je pametno vključiti v prehrano. Z njim pa si lahko pomagamo tudi pri domačih opravilih, pa tudi pri kozmetični negi. Zbrali smo nekaj zanimivih in uporabnih idej.

Naučite se novih gospodinjskih trikov

Našli smo mnogo trikov, kako doma uporabiti olupke sadja in zelenjave in si na takšen ali drugačen način olajšati ali izboljšati nekatera opravila.

Pomarančni olupek uporabite za ... | Foto: Pomarančni olupek uporabite za ...

Zloščite džezvo za kavo tako, da bo videti sijoča, kot bi jo prinesli naravnost iz trgovine. Skupaj zmešajte led, sol in olupke limone in jih dajte v prazno džezvo. Segrejte, mešajte v džezvi nekaj minut, spraznite in splaknite.

Očistite grelnik za vodo, in sicer tako, da vanj natočite vodo, dodate limonino lupino in grejete do vretja. Nato ugasnite, pustite, da voda tako stoji še eno uro, in sperite.

Poživite stara oblačila z novo barvo, in sicer z granatnim jabolkom. Morda niste vedeli, ampak ta so odlično sredstvo za barvanje blaga. Uporabite lonec iz nerjavečega jekla, dovolj velik, da bo šla notri celotna tkanina, dodajte vodo in olupke granatnega jabolka in pustite, da stoji čez noč (še brez tkanine). Nato naslednji dan to vodo zavrite, odstranite olupke in dodajte tkanino, barvilo bo najbolje delovalo na bombažne materiale. To naj rahlo vre približno eno uro, nato pustite, da se čez noč ohladi. Naslednji dan tkanino sperite v hladni vodi, pri vseh naslednjih pranjih pa pazite, da jo perete z oblačili podobne barve.

Spolirajte srebrnino, medenino, baker in druge kovine. Za to bosta najboljša olupka limone ali limete, saj oba vsebujeta citronsko kislino, ki je za ta namen zelo učinkovita. Podrgnite po površini in nato obrišite z mehko, rahlo navlaženo krpo.

Odišavite stanovanje tako, da olupka limone ali limete postavite v steklenico vode. Ko se bo voda napila vonja, bo oddajala prijeten vonj po celotnem prostoru.

Ste vedeli, kaj vse lahko storite z lupino avokada? | Foto: Ste vedeli, kaj vse lahko storite z lupino avokada?

Vonj limonine lupine je pravzaprav tako učinkovit, da z njim lahko odišavite tudi neprijeten vonj mikrovalovne pečice. Limonino lupino in sok zmešajte z nekaj vode in za nekaj minut postavite v delujočo mikrovalovno pečico.

Z bananinim olupkom pa lahko osvetlite liste raznih rastlin. Z notranjo stranjo olupka podrgnite po listih rastline, da se zasveti. Poleg tega pa lahko olupek dodate v zemljo, kjer je rastlina, saj velja za naravni pesticid in gnojilo ter je tako odlično sredstvo za nego rastlin.

Bananin olupek pa lahko uporabite tudi kot loščilo za čevlje. Če so ti videti že nekoliko obrabljeni, jih le spolirajte z notranjo stranjo bananinega olupka ter obrišite z mehko in čisto krpo.

Neprijeten vonj v hladilniku? Preizkusite moč grenivke: olupek grenivke postavite v kot hladilnika in hitro bo vonj spet svež.

Sami izdelajte servirno posodo. Morda malce manj pogosto slišimo še za druge olupke, ki so lahko zelo uporabni, na primer lubenice in melone. Sadež prerežite na pol, izdolbite užitno meso, lupino pa uporabite kot lično posodico, od koder lahko gostom postrežete sveže sadje pa tudi druge prigrizke.

Domača nega obraza malo drugače!

Privoščite si malce drugačno naravno nego | Foto: Privoščite si malce drugačno naravno nego

Poleg tega, da so lupine sadja in zelenjave zelo koristne za uživanje, so tudi odlične za nego kože, ki jo poživijo in ji dajo sijaj. Pazite le, da tega ne počnete prepogosto, saj preveč kislin lahko poškoduje kožo. Dvakrat na teden bo ravno prav. Kako torej lahko popestrite svoj kozmetični ritual?

• Naredite piling za obraz iz olupka breskve. Vzemite lupino breskve, ji dodajte sladkor in podrgnite po obrazu. Rezultat bo obnovljena povrhnjica in navlažena koža.

• Če želite razvajati celotno telo, pa poskusite s pilingom iz banane. Postopek je precej podoben: vzemite notranji del bananinega olupka, ga posujte s sladkorjem in nežno začnite masirati telo. Po tem si privoščite prho, najbolje, da je voda mlačna, ne prevroča.

• Z olupki lahko kožo tudi tonirate in osvežite. Pri tem je najbolje, da uporabite olupke pomaranče ali grenivke, nežno podrgnite po obrazu (pazite, da ne pride v stik z očmi) in sperite z mlačno vodo.

Navlažite kožo z lupino avokada, ki vam zagotavlja hranljivo nego, saj je bogata z maščobami, ki jih koža še posebej potrebuje. Svež, notranji del lupine podrgnite po obrazu, sperite čez nekaj minut.

Omilite podočnjake s krompirjevim olupkom. Ta namreč hitro učinkuje proti zabuhlosti pod očmi. Vzemite krompirjev olupek in ga pritisnite pod oči za približno 15 minut.

• S pomočjo sadnih olupkov lahko celo omilite modrice ali pik komarja. Takrat prizadeto mesto podrgnite z bananinim olupkom, saj boste s tem pomirili srbečico in pospešili zdravljenje.

• Z olupkom si lahko privoščite tudi naravno pedikuro. Uporabite olupek papaje, ga položite na podplate. To vam bo zmehčalo kožo in pomirilo razpokane pete.

Popestrite svoje kulinarične rituale

Z olupki sadja in zelenjave pa si lahko na zanimive načine pomagate tudi v kuhinji. Z njimi lahko podaljšate življenjsko dobo nekega živila ali pa kosilu dodate malce drugačno aromo.

Podaljšajte življensko dobo rjavega sladkorja. | Foto: Podaljšajte življensko dobo rjavega sladkorja.

Limonino lupinico dodajte v lonček, kjer hranite rjavi sladkor, s tem mu boste podaljšali življenjsko dobo in preprečili, da se sprime. Všeč vam bo tudi okus, saj bo rahlo citronski.

Tudi medu lahko popestrite okus – v lonček dodajte malce limonine lupine.

Olupki koristijo tudi pri peki, saj je hrana tako bolj sočna. Dodajte bananin olupek v pečico, medtem ko pečete meso – rezultat vam bo šel zagotovo v slast.

V zimskem času prija kuhano vino, a naredite malce drugačnega. Zavrite rdeče vino, dodajte jabolčne in pomarančne olupke, še malce sladkorja, medu in cimeta. Nastalo bo slastno kuhano vino, ki vas bo dodobra ogrelo.

Nimate ideje za hiter prigrizek? Odlična hitra malica bodo posušeni sadni olupki, na primer jabolčni. Če te dodate oreščkom, pa bo nastala slastna popoldanska malica.

Olivnemu olju dodajte malce eksotičnega pridiha | Foto: Olivnemu olju dodajte malce eksotičnega pridiha

Izdelajte limonin poper za popestritev jedi, na primer če se odločite, da boste pripravljali kosilo na azijski način. Posušite limonino lupinico, jo zmešajte v prah in dodajte popru.

Pripravite domače citronino-olivno olje. Lupino ene citronke posušite in zdrobite v prah. Prah zalijte z nekaj olja in premešajte. Nato zmes vlijte v steklenico s pol do enega litra olivnega olja in pustite počivati približno šest ur. Prelijte v čisto posodo.

Krompirjev čips malo drugače: zmešajte krompirjeve olupke s sokom limone in olivnim oljem. Enakomerno jih razporedite po pekaču in postavite v pečico. Pecite pri približno 250 stopinjah Celzija, dokler ne postanejo zlatorjave barve (približno deset minut).

Izboljšajte okus sladic tako, da v pecivo dodate nariban olupek pomaranče. Saj veste, kako dobro gresta skupaj čokolada in pomaranča, kajne?

 

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte