Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2015,
12.05

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Pia Šarko

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet drevesa

Sreda, 8. 4. 2015, 12.05

2 meseca

Slovenski gozdovi spet dihajo: dobili so 42 tisoč novih dreves

Siol.net

Foto: Pia Šarko

Slovenski gozdovi se prebujajo tudi s pomočjo tabornikov. V akciji Obnovimo slovenske gozdove so posadili že 42 tisoč novih dreves. Treba jih bo posaditi še 3 milijone.

Akcija Obnovimo gozdove prispeva k hitrejšemu in bolj uspešnemu reševanju slovenskih gozdov. Žledolom je lansko zimo pustil pravo opustošenje, uničenih je 900 hektarov gozdov, narava se obnavlja počasi, nekoliko hitrejša je umetna obnova gozdov. "Narava bi za obnovo uničenih površin sama potrebovala 10 let več kot z našo pomočjo," nam je razložil Andrej Breznikar iz Zavoda za gozdove. Prav zato je v takšnih trenutkih naravne katastrofe pomembno, da ljudje stopimo skupaj, se organiziramo in pomagamo naravi, da spet zaživi.

Slovenski taborniki so se v lanskem letu v sodelovanju z Zavodom za gozdove organizirali zelo hitro in zagnali vseslovensko akcijo Obnovimo slovenske gozdove, v katero se poleg tabornikov vključujejo prostovoljci iz vse Slovenije – tako z donacijami kot z rokami in delom v gozdovih.

Pomagajte slovenskim gozdovom, da spet zaživijo. Pošljite SMS GOZD na številko 1919 in prispevajte en evro. Matematika donacije je čisto preprosta. 1 evro = 1 sadika.

 | Foto:

Na zadnji akciji 700 prostovoljcev

Projekt Obnovimo gozdove je v zadnjem letu privabil številne prostovoljce, željne pomagati. V različnih akcijah so skupno posadili že 42 tisoč dreves, samo v zadnji, v kateri je sodelovalo 700 ljudi, so posadili 18.500 sadik. Toda dela je še veliko:

"Gozd bo potreboval več slovenskih generacij, da si opomore in si povrne sijaj," nam je povedal Andrej Lozar, tajnik na Zvezi tabornikov Slovenije, ki napoveduje, da je cilj še daleč: če bi želeli slovenskim gozdovom povrniti prejšnjo podobo, bi morali posaditi še 3 milijone sadik.

"Mi želimo narediti nekaj in lahko pomagamo vsaj v posameznih 'otočkih' s sajenjem in pozneje nego gozdov," doda Lozar in napove naslednjo veliko akcijo, ki bo jeseni.

Si predstavljate, koliko je 900 hektarov? V takšno površino, ki je enaka površini poškodovanih gozdov, spravimo kar 1300 nogometnih igrišč.

Sadika potrebuje posebno nego

Samo sajenje ni dovolj, sadike potrebujejo posebno nego in redni nadzor, kar lahko traja tudi dvajset let. Preverjati je treba, da jih ne prerastejo druge rastline ali grmovnice. "Nega mladja se v prvih letih izvaja do dvakrat letno," nam razloži Andrej Breznikar, delo pa vključuje obžetev konkurenčnih rastlin in grmovnic, s tem pa poskrbijo za boljšo rast in moč novih sadik.

"Prostovoljci so vse sadike posadili počasi in zelo skrbno," pove Andrej Lozar, ravno zato je uspešnost zasajenih sadik zelo velika.

Za sadike bo treba skrbeti še nadaljnih dvajset let. | Foto: Za sadike bo treba skrbeti še nadaljnih dvajset let.

Se zavedate pomembnosti gozdov za naše življenje?

Med drevesom in človekom je pomembna življenjska vez. Ali ste vedeli, da odrasla bukev na leto proizvede približno 9.400 litrov kisika? Vsak od nas v povprečju v življenju potrebuje približno 40 dreves za proizvodnjo kisika.

Gozdovi imajo pomembno varovalno funkcijo: varujejo pred erozijo, plazovi in usadi, drevesne krošnje prestrežejo velik del padavin.

Spomladi se v gozdovih poveča število obiskovalcev. Kakšen je prijazen in odgovoren obiskovalec gozdov?

Andrej Lozar svetuje: "Predvsem tak, ki poskrbi, da narava za njim ostane v enakem ali pa boljšem stanju, kakor je bila ob prihodu v gozd. Ne uničuje rastja in počisti za sabo in drugimi."

 

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet za obnovo slovenskih gozdov doniral sredstva za 5.000 dreves.

 | Foto:

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte