Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
8.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 8.22

6 let, 7 mesecev

Slastni pridelki, tudi če nimamo balkona, kaj šele vrta

Siol.net

Foto: Thinkstock

Kako lahko vrtnarimo, če nimamo vrta ali balkona? V stanovanju lahko gojimo številne zelene priboljške, zato pohitimo po semena graha, ajde, sončnic in drugih vrtnin.

Najprej precenimo, kakšen bo izkoristek glede na to, koliko prostora imamo na razpolago. Čili rodi vso sezono, tako da bo pridelek obilen, kar pa ne velja za korenje, na primer. Ta je primernejši za pridelavo mikrozelenjave. Posejemo ga zelo gosto in porežemo stebelca, ko so še majhna.

Po besedah ljubiteljske vrtnarke in avtorice spletne strani zelemenjava.si Darje Fišer so odlični, tako kot vse, kar vzgojimo sami. Seveda z vrtom v stanovanju ne moremo nadomestiti kupljene zelenjave oziroma pridelka, ki ga pridelamo na vrtu. Dobimo pa lahko nekaj okusnih in zdravih priboljškov, s katerimi popestrimo svoj jedilnik.

Kaj lahko gojimo doma?

 | Foto:

Na notranji strani okenske police lahko pridelamo:

- vse kalčke,

- vso mikrozelenjavo

- in zelišča.

Najbolj je koristno sejati rastline, ki hitro dozorijo, da lahko vsaka dva meseca ponovno sejemo, ali pa zelenjavo, ki jo lahko velikokrat obiramo. Pametno je pridelovati zelenjavo, ki ima močan okus, s katero popestrimo obroke, torej mlade poganjke čebule, česna in drobnjaka.

Mikrozelenjava – to je vsa zelenjava, ki ima užitna stebla in liste in jo sejemo zelo na gosto. Ko poganjki zrastejo približno 15 centimetrov, jih porežemo. Zelo primerne so naslednje vrtnine: bazilika, grah, bob, vse solatke, ohrovti, špinače, kitajski drobnjak, tudi ajda in sončnice. Ajdo lahko uporabimo v solati, sendviču, na jajcih ali pa jo podušimo. Grah kot mikrozelenjava je odlična popestritev solate, iz enega sejanja lahko dobimo kar tri žetve grahovih poganjkov. Odlična so tudi mlada stebelca sončnic.

Zelenjava – vedno uporabljamo sorte nižje rasti, ki imajo tudi manjše plodove. To so vsi čiliji, ki jih lahko na enem ali dveh grmičkih pridelamo dovolj za vso sezono. Čiliji, ki so pri nas enoletnice, ker imamo prenizke temperature, so za gojenje v stanovanju zelo hvaležna zelenjava. Pri ugodnejših temperaturah namreč čiliji ne odmrejo, zato se vsako leto znova lahko navdušujemo nad vijoličastimi, rumenimi, zelenimi in rdečimi plodovi.

Obstajajo tudi majhni paradižniki nizke sorte, ki jih lahko gojimo v stanovanju. Graha, ki se lušči, ni priporočljivo sejati v korita. Bistveno več pridelka dobimo, če posadimo stročji grah, ker so tudi stroki sladki in užitni. Še več pridelka pa je, če porežemo kar poganjke.

Tri težave pri vrtnarjenju v stanovanju:

 | Foto:

- Premalo svetlobe. Nabavimo lučko za cvetje, ki ne troši veliko električne energije. Preveč svetlobe poleti lahko nežne rastline požge, pozimi pa velja, da je skoraj vedno premalo svetlobe.

- Ogrevanje. Pod okensko polico, kjer raste zelenjava, radiatorje zapiramo ali sadike gojimo na polici, kjer v neposredni bližini ni radiatorjev.

- Premalo zračenja. Priporočljivo je redno zračenje. Ne smemo sejati preveč na gosto, da zrak lahko neovirano kroži med rastlinami.

Prednost vrtnarjenja v koritih na balkonu ali v stanovanju je, da imamo vedno vse pred očmi in lahko spremljamo rezultate našega vrtnarjenja. "Vrt uredimo, medtem ko pijemo kavo," pove Darja Fišer, ki se že pripravlja na svojo sedmo vrtnarsko sezono v stanovanju.

Reciklirajmo korita in zemljo

 | Foto:

Za sejanje lahko uporabimo kakršnokoli korito, predvsem pa lahko recikliramo vso plastično embalažo, stare posode ali lesene predalnike. Mikrozelenjavo lahko sejemo v lansko prst, saj bo tako hitro končala na našem krožniku, da ne bo potrebovala hranil iz zemlje. Požrešnejše rastline, kot so paradižniki in čiliji, pa nujno potrebujejo kakovostno zemljo.

Zakaj torej ne bi uživali v pridelovanju zelenjave, tudi če nimamo niti koščka vrta?

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte