Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
13.18

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Duh časa Ustvarimo boljši svet

Petek, 18. 7. 2014, 13.18

2 meseca, 1 teden

Odslužen računalnik išče nov dom

Siol.net

Odsluženi računalniki niso za v smeti. Nujno jih morate predati strokovnjakom, ki bodo iz delujočih delov in komponent sestavili dober računalnik za tiste, ki si novega ne morejo privoščiti.

Računalnik je sodobno orodje. Skupaj z dostopom do interneta tvori najbolj svoboden medij in je učinkovito sredstvo za komunikacijo. Računalniška pismenost je eden najpomembnejših segmentov izobraževanja.

Društvo Duh časa želi s projektom Računalniki za socialno ogrožene socialno ogroženim omogočiti dostop do računalnika in v okvirih možnosti tudi do interneta. Dejavnost se širi po vsej Sloveniji, izpostave pa počasi odpirajo v vseh regijah. Radi bi se še posebej osredotočili na območja, kjer je stopnja brezposelnosti najvišja – Prekmurje in Bela krajina. "Žal se Slovenci vse premalo zavedamo, kakšne količine še uporabnih stvari odvržemo, s čimer ogrožamo okolje in sebe. Opažamo, da se v kar nekaj primerih računalnik zavrže zgolj zaradi manjših napak, ker se je na primer sesul operacijski sistem. Če ga potem prinesejo k nam, je seveda to super," nam je povedal koordinator projekta Računalniki za socialno ogrožene Matjaž Ugovšek, ki je v času projekta ugotovil, da je problematika računalniške opremljenosti in digitalne pismenosti med socialno ogroženimi še posebej pereč problem, zlasti med mladimi. "Otrok, ki nima domačega dostopa do računalnika in spleta, je skoraj praviloma med vrstniki stigmatiziran, uporaba javnih računalnikov pa se ne more primerjati z dostopnostjo do tega orodja doma. Po podatkih, objavljenih v Delu, naj bi bilo leta 2012 okoli tri tisoč otrok brez domačega računalnika."

Kam s starim računalnikom?

Računalnike trenutno sprejemajo in oddajajo v naslednjih krajih:

Ljubljana (OŠ Bičevje, Splitska ulica 13),
Maribor (Pekarna Magdalenske Mreže, v stavbi Hladilnica),
Zagorje ob Savi (koordinator Ervin Ritter - Enzo deluje na svojem domu, Ulica talcev 32),
Slovenj Gradec (nekdanji prostori Nove opreme),
Izola (po dogovoru z Aljošem Šumenjakom se dobite na dogovorjeni lokaciji v Izoli ali okolici),
Ptuj (Klemen Kovačec – koordinator izpostave),
Novo mesto (koordinator izpostave Matko Katalenić),
Postojna (vas Landol pri Postojni),
Tolmin (koordinatorka za idrijsko-tolminsko območje je Simona Knavs),
Kozina (koordinatorka izpostave je Danijela Jerkovič).

Ko star računalnik dobi nov dom

 | Foto:

Prostovoljci projekta s svojim znanjem in veščinami, ki jih pridobijo tudi v okviru sodelovanja pri projektu, odslužene računalnike, tiskalnike in monitorje spreminjajo v dobro delujočo informacijsko opremo, ki jo potem podarijo tistim, ki si nove opreme ne morejo privoščiti.

Tako se na spletni strani društva lahko prijavijo vsi, ki si želijo pomagati pri prenavljanju računalnikov, ter tisti, ki računalnik potrebujejo. Računalnik, ki dobi nov dom, potem vpišejo na seznam oddanih računalnikov, s katerega je razvidno, da so prostovoljci društva opremili že številne posameznike, društva in organizacije.

Med posamezniki je največ brezposelnih, upokojencev, študentov in učencev, med zavodi pa Slovenska filantropija, Javni zavod Mladi zmaji, Zveza prijateljev mladine Moste-Polje in Centri za socialno delo, ki so računalnike dobili za družine in posameznike v stiski. Seznam je skoraj brezkončen, tako kot so brezkončne zgodbe ljudi v stiski. "Prek spleta prejmemo okoli pet prošenj na teden, od organizacij pa tudi po deset in več hkrati. V zadnjem času dajemo prednost ustanovam, saj imajo one že vzpostavljen stik z družinami in posamezniki v stiski."

Sprejemajo naslednje komponente:

- cele osebne računalnike in prenosnike,
- monitorje,
- miške, tipkovnice,
- razširitvene kartice,
- trde diske,
- optične bralce (CD/DVD ROM),
- vse vrste procesorjev,
- vse vrste predpomnilnikov (SDR, DDR, DDR2 …),
- naprave za internet,
- adapterji, kable,
- tiskalnike.

Popolnoma opremljeni računalniki za vse potrebe

Iskalci računalnikov sicer nimajo konkretnih zahtev glede zmogljivosti podarjenega računalnika, so si pa v društvu Duh časa sami postavili določene standarde, na podlagi katerih ocenijo, ali je računalnik primeren za novega lastnika. Ne samo tehnična brezhibnost, velik poudarek dajo tudi na programski opremi: "Na računalnike nameščamo odlični odprtokodni operacijski sistem Ubuntu, ki temelji na Linuxu. Programsko okolje Ubuntu je neprimerno varnejše kot bolj znana Okna (Windows), protivirusna zaščita je vgrajena že v sam sistem. Programski paket smo dopolnili z didaktičnimi aplikacijami in igrami za najmlajše, pa tudi za starejše, željne znanja. Vse je prevedeno v slovenski jezik."

Piknik ob tisočem podarjenem računalniku

 | Foto:

Lidl Slovenija je že lani društvu Duh časa v okviru projekta Računalniki za socialno ogrožene podaril 40 računalnikov, ki jih podjetje ni več potrebovalo. Obenem so obljubili, da bodo tudi v prihodnje ob podobnih priložnostih podprli aktivnosti društva Duh časa.

Dejavnost Računalniki za socialno ogrožene je v teh dneh praznovala prav posebno obletnico. Podarili so namreč že tisoči računalnik družini v stiski. Ob tej priložnosti so pripravili piknik, na katerem so se na enem mestu zbrali vsi prostovoljci, prejemniki računalnikov in vsi, ki so pomagali pomagati tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo. "Slab mesec pozneje se že bližamo številki 1300. Povedano v odstotkih: več kot 75 odstotkov zbranih rabljenih računalnikov nam uspe pripraviti za ponovno uporabo," nam je ob koncu povedal Matjaž Ugovšek.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte