Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
14.43

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 14.43

7 mesecev, 2 tedna

Najbolj slastne malice za male šolarje

Siol.net

Foto: Thinkstock

Ko v šoli zakruli v želodcu in je čas za kosilo še zelo daleč, bo mali šolar najbolj zadovoljen, če bo lahko med kratkim odmorom kaj pozobal in se tako lažje prebil skozi pouk in težje naloge.

Otrokov delovnik je dolg, malica prezgodaj, kosilo pa ponavadi (pre)pozno. Možgani so ves čas na delu, prijateljsko dogovarjanje in primerjanje v stalnem pogonu, vmes pade še kakšna ura telovadbe ... in posledica: ravno med uro matematike močno zakruli. Želodec je lačen, telo postane utrujeno, koncentracija upade.

Rešitev je preprosta: vašemu šolarju pripravite hitro malico, ki mu bo pomagala prebroditi dan in ga v težjih trenutkih dneva opomnila na domačnost vaše kuhinje. Pripravili smo nekaj hitrih receptov, ki jih lahko pripravite iz zalog v hladilniku:

Krompirjev kolač

Če vam v nedeljo ostane nekaj kuhanega krompirja ...

 | Foto: Sestavine: 300 ml vode 600 g moke Kocka kvasa 2 čajni žlički sladkorja 10 g soli 1 kozarec oljčnega olja 2 kuhana krompirja

Postopek: Kvas stopite v mlačni vodi, dodajte žličko sladkorja in 200 g moke. Premešajte v gladko zmes, ki jo pustite, da vzhaja pol ure.

Vzhajano zmes primešajte v preostanek moke, dodajte pretlačen krompir, kozarec oljčnega olja in 10 g soli. Dobro premešajte. Testo dobro porazdelite po pomaščenem pekaču in ga na koncu še potresite s soljo. Pustite še, da vzhaja (najmanj eno uro).

Testo se peče 20 minut pri 200 stopinjah Celzija.

Vitaminski kozarček

Sadje je vedno najboljša izbira za otrokovo malico. V plastično posodico s pokrovom narežite 3 ali štiri vrste sadja: jabolka, banane, kivi, pomaranče, mandarine, ananas. Njegov kozarček po hitro postal pravi hit tudi med sošolci.

Bananin smuti

Sestavine: Zrela banana Žlica kakava 2 dl mleka

Postopek: Sestavine premešajte v mešalniku in jih shranite v plastenko. Hitra malica za hitro pospravljanje v želodčke.

Žitne ploščice

 | Foto: Sestavine: 100 g mešanih žit 30 g rjavega sladkorja 100 g medu 20 g rozin 10 g čokolade 1 žlica moke

Postopek: Na zmernem ognju premešajte med in sladkor, dokler se sladkor ne stopi. Dodajte žita in dobro premešajte. Na koncu primešajte še rozine, čokolado in žlico medu. Mešanico vlijte v pekač, ki ste ga pokrili s papirjem za peko (debeline približno 1 centimeter). Dobro pretlačite in postavite v segreto pečico. Peče naj se 10 minut pri 160 stopinjah. Ko je žitna plošča ohlajena, jo narežite na poljubne kose.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte