Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
13.32

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Ana Kovač

Video: Igor Djilas

Natisni članek

advertorial ljudska kuhinja Nina Šušnjara Tomaž Kavčič Ustvarimo boljši svet

Torek, 22. 12. 2015, 13.32

2 meseca

Ko se najboljši slovenski gostilničar in vrhunska modna oblikovalka srečata v ljudski kuhinji

Siol.net

Foto: Ana Kovač

Video: Igor Djilas

Nina Pušlar je finalno VIP-štafeto predala Nini Šušnjara, ki jo je delila s kuharskim mojstrom svetovnega slovesa. Tomaž Kavčič jo je pričakal za pultom ljudske kuhinje Pod strehco. Oglejte si video!

VIP-štafeta, ki je v rokah znanih Slovencev v preteklih štirih mesecih dejavno ustvarjala boljši svet, je prispela do cilja. S šestnajstimi štafetami smo obiskali šestnajst zavodov in organizacij, ki imajo samo eno poslanstvo – poskrbeti, da bo svet prijaznejši.

Finalno VIP-štafeto sta si delili osebi, ki imata nekaj skupnega. Obe sta ustvarjalni in zelo uspešni na svojem področju, saj se lahko pohvalita z izjemnimi dosežki, ki odmevajo tudi zunaj meja naše države. Eden se suka okrog loncev, druga okrog šivalnih strojev. Skupaj sta ustvarila nepozabno predbožično kosilo v ljudski kuhinji Pod strehco, ki za simbolično ceno kuha izvrstna kosila. Zavod Pod strehco je humanitarna organizacija, ki za socialno ogrožene vsak dan kuha tople obroke.

Tomaž Kavčič s pomočnico v kuhinji - modno oblikovalko Nino Šušnjara. | Foto: Tomaž Kavčič s pomočnico v kuhinji - modno oblikovalko Nino Šušnjara.

Modna oblikovalka Nina Šušnjara je VIP-štafeto prejela od pevke Nine Pušlar. Pred dvema tednoma se je namreč mudila pri varovancih varstveno delovnega centra Želva, s katerimi je pekla, izdelovala figurice, šivala, pela, igrala namizni tenis in plesala.

"Prepričana sem, da se bo tudi Nina Šušnjara imela lepo s tistimi, ki si jih bo izbrala za svojo VIP-štafeto," je ob predaji povedala simpatična pevka iz Ivančne Gorice.

Nina Šušnjara se je preizkusila kot glavna kuharica za sladice. | Foto: Nina Šušnjara se je preizkusila kot glavna kuharica za sladice.

Kam s predbožično VIP-štafeto? V ljudsko kuhinjo!

Nina Šušnjara, ki je pred kratkim navdušila na newyorškem tednu mode neodvisnih oblikovalcev, se je za en dan odpovedala modnemu ustvarjanju in se odpravila v ljudsko kuhinjo Pod strehco. Odločila se je, da bo svojo VIP-štafeto delila s Tomažem Kavčičem, kuharskim mojstrom svetovnega slovesa, ki v Gostilni pri Lojzetu ustvarja nepozabne kulinarične kreacije.

V kuhinji Pod strehco je v loncih že brbotalo, ko je Nina prispela ter preverila, kaj se kuha in kaj je treba še postoriti. Tomaž ji je dodelil mesto pri sladicah: "Kje drugje bi ti lahko pomagala kot pri sladicah," jo je v kuhinjo povabil Tomaž. Tako je skrbela, da so bili lončki s slastno vipavsko sladico iz kakija in kostanja stalno na delilni liniji.

Zavod Pod strehco je v predbožičnem času gostil imenitne goste. | Foto: Zavod Pod strehco je v predbožičnem času gostil imenitne goste.

"Sladica je sestavljena iz samih sezonskih in lokalnih jedi – v njej sta kaki in krema iz kostanja z malce bele čokolade," nam je zaupal mojster Tomaž, ki je za glavno jed pripravil še eno znamenito vipavsko jed – joto z domačo klobaso.

"Prihajam iz Primorske, zato sem pripravil tisto, kar imamo na Primorskem najraje, in sicer joto in domačo klobaso, ki smo jo popekli na vinski osnovi. Ta potem dobi specifičen okus," je še povedal mojster, ki se je z veseljem odzval povabilu humanitarnega Zavoda Pod strehco. "Zelo sem vesel in počaščen, da me je zavod prav v predbožičnem času povabil, naj jim pripravim nekaj dobrega za kosilo."

Ekipa Zavoda Pod strehco z novim kolegom. | Foto: Ekipa Zavoda Pod strehco z novim kolegom.

Lidl Slovenija v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet redno podpira delovanje Zavoda Pod strehco, ki ga oskrbuje z živili daljšega roka uporabnosti. V okviru tokratne VIP-štafete je zavodu prispeval vrednostne bone za nakup živil za pripravo toplih obrokov.

Iz ljudske kuhinje naravnost po laskavi naslov

Medtem ko je bilo v kuhinji največ dela in so bili vsi kuharji polno zasedeni s pripravami obrokov, je Tomaž dobil klic, naj se takoj udeleži izbora najboljših slovenskih gostiln na Ljubljanskem gradu. Čez nekaj časa se je nasmejan vrnil v ljudsko kuhinjo. Na Gradu so namreč ravno na ta dan njegovo Gostilno pri Lojzetu na Dvorcu Zemono razglasili za najboljšo slovensko gostilno.

Kljub laskavemu naslovu in praznovanju, ki bi moralo slediti takšnemu nazivu, si je Tomaž še enkrat nadel kuharsko uniformo in se posvetiti ekipi pod vodstvom Primoža Tramteja, ki vsak dan skrbi za odlična kosila v ljudski kuhinji na Zaloški 42.

V družbi srčnih kuharjev. V rdečem predpasniku glavni kuhar Zavoda Pod strehco Primož Tramte. | Foto: V družbi srčnih kuharjev. V rdečem predpasniku glavni kuhar Zavoda Pod strehco Primož Tramte.

Že več kot eno leto lahko vsi, ki si ne morejo privoščiti toplega obroka, Pod strehco dobijo polno kosilo za 50 centov. Redna cena obroka znaša tri evre, pri čemer gre en evro od obroka za kosila za socialno ogrožene. Topli obroki so namreč za marsikoga postali nedosegljivo razkošje. "Pri nas je registriranih že 500 uporabnikov, vsak mesec jih je žal 30 več, kar je zelo skrb vzbujajoče," je povedal operativni vodja zavoda Zoran Harter.

 | Foto:

V ljudsko kuhinjo kot gostja in pomočnica

Nad tem podatkom je bila zgrožena tudi Nina Šušnjara. Obljubila je, da bo Pod strehco prišla še večkrat – na odlično kosilo in kot pomočnica. "Kadarkoli me potrebujete, pridem pomagat," je obljubila modna oblikovalka, ki se ji ravno v teh dneh odpirajo nove poti v modnem svetu.

 | Foto:

O Zavodu Pod strehco

Zavod pod strehco | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zavod Pod strehco na Zaloški 42 je humanitarni zavod, ki skrbi za to, da socialno ogroženi vsak dan dobijo sveže skuhan topli obrok. Njihova pomembna dejavnost je tudi razdeljevanje presežkov hrane, ki jo dostavljajo trgovci in hoteli.

Financirajo se izključno iz lastnih virov, pri čemer so življenjsko odvisni od donacij, obiskov gostov v gostilnici Pod strehco in mreže Srčnih kuhinj.

Skupina Srčnih kuhinj je zamišljena kot mreža gostiln in restavracij po Sloveniji, kjer gostje ali lastniki zbirajo sredstva v Sklad socialnih obrokov, od koder se črpa pomoč za socialno ogrožene osebe v Sloveniji.

Odpiralni čas:

7.30–16.00

Zjutraj strežejo kave in zajtrke, kosila pa od 10. do 15. ure. Ob koncih tedna je lokal zaprt.

 Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte