Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
12.37

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial ekošola ostanki hrane

Torek, 19. 5. 2015, 12.37

2 meseca, 1 teden

Kako Slovenci ravnamo z ostanki hrane? (video)

Siol.net

Lidl Slovenija je v sodelovanju z Ekošolo zasnoval projekt Hrana ni za tjavendan. Podali smo se na ulice in ugotavljali, kaj o tem menijo Slovenci.

Lidl Slovenija je v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet v sodelovanju z Ekošolo zasnoval projekt Hrana ni za tjavendan. S projektom partnerja želita ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.

V prvem letu se je v projekt vključilo 35 izobraževalnih ustanov, od tega 22 osnovnih šol, sedem vrtcev in šest srednjih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola.

S projektom želita Lidl Slovenija in Ekošola prispevati k večji osveščenosti o tej problematiki, saj vsak Slovenec letno zavrže povprečno 82 kilogramov hrane.

Uporabne rešitve za zmanjševanje količin zavržene hrane

Osrednja naloga sodelujočih ustanov bo oblikovanje skupin otrok in mladostnikov, ki bodo s podporo mentorja iskali uporabne rešitve, kako zmanjšati količine zavržene hrane.

Projekt bo potekal v dveh delih: spomladanskem in jesenskem. V spomladanskem delu bodo ustanove pripravile posnetek stanja o količinah zavržene hrane, s pomočjo vsebinskih gradiv in priporočil oblikovale sistemske rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane ter pripravile predloge za večjo ozaveščenost na tem področju. V jesenskem delu bodo začele izvajati izbrane predlagane aktivnosti, strokovna komisija pa jih bo v začetku novembra ocenila in razglasila najboljše med njimi.

Otroci in mladostniki bodo s pomočjo mentorja združili moči in iskali uporabne rešitve, kako zmanjšati količine zavržene hrane.  | Foto: Otroci in mladostniki bodo s pomočjo mentorja združili moči in iskali uporabne rešitve, kako zmanjšati količine zavržene hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan

V Lidlu Slovenija se kot podpornik projekta Hrana ni za tjavendan zavedajo svoje pomembne vloge pri zmanjševanju količin zavržene hrane in živilskih izdelkov, ki se zavržejo predvsem zaradi pretečenih rokov uporabe. Z optimizacijo naročanja in dobrodelnimi aktivnostmi se vseskozi trudijo, da je presežnih izdelkov čim manj. Letos bodo svoja prizadevanja nadgradili s poglobljeno analizo in oblikovanjem ukrepov za dodatno zmanjšanje presežnih prehrambnih izdelkov.

"Hrana ni in ne sme biti odpadek, zato smo že nekaj časa iskali partnerja, s katerim bi izvedli izobraževalni projekt na temo zmanjševanja količin zavržene hrane. Veseli nas, da smo se povezali s programom Ekošola, ki ima kot mednarodno uveljavljen program okoljske vzgoje in izobraževanja veliko strokovnega znanja na tem področju. Znanje in ozaveščanje se namreč mora začeti že pri mladih in prepričani smo, da bodo osnovnošolci pridobljeno znanje in izkušnje prenesli tudi na svoje starše, babice, dedke in širšo okolico," je dejala Tina Cipot iz Lidla Slovenija.

Nagradni natečaj Reciklirana kuharija

Lidl Slovenija in Ekošola bosta v pomladnih mesecih v okviru projekta Hrana ni za tjavendan izvedla tudi nagradni natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali najboljše recepte za jedi, ki jih lahko naredimo z uporabo ostankov živil. Na natečaju bodo lahko poleg osnovnošolcev sodelovali tudi preostali, saj bo potekal na Lidlovi strani na Facebooku in prek drugih kanalov.

Strokovna podpora za mentorje na šolah

Mentorje na šolah bo pri sodelovanju v projektu podpirala Ekošola, ki bo pripravila različna strokovna gradiva, priporočila za izvedbo aktivnosti in šole spodbujala z idejami, kako na čim bolj učinkovit način zmanjšati količine zavržene hrane.

"Ekošola spodbuja okoljsko vedenje in ozaveščanje med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Nič drugače ni na področju prehrane in živilskih izdelkov, saj z zmanjšanjem količine zavržene hrane pripomoremo k manjšim obremenitvam v okolju. Prepričani smo, da bomo skupaj z Lidlom Slovenija v okviru projekta poiskali dobre sistemske in ozaveščevalne rešitve, ki ne bodo primerne le za šole, ampak tudi širše," je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programov Ekošole.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte