Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 10. 2014,
9.03

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial kuhanje riž

Sreda, 15. 10. 2014, 9.03

2 meseca

Kako porabiti riž, ki nam ostane

Siol.net

Foto: Thinkstock

Se tudi vam med kuhanjem zdi, da bo premalo riža za vsa lačna usta, pa ga dodate še dvakrat ali trikrat? Potem pa ga je za eno malo vas nahraniti.

Zdaj ga imamo eno goro viška in ker smo spoštljivi do hrane, ga bomo znova uporabili. Ali ste vedeli, da Slovenci na leto v povprečju zavržemo kar 82 kilogramov hrane po osebi? Tukaj je nekaj idej in receptov, kako ga "reciklirati". Najpreprostejša ideja: ko vam ostane samo na vodi kuhan riž, ga ohladite in shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. Uporabite ga kot osnovno sestavino za polnjene paprike, bučke, v rižotah, sarmah ali pa z zelenjavno ali mesno omako. Poigrajte se s preostalimi sestavinami in novi okusi se bodo rodili. Če samo malo spremenite sestavine, kot ste vajeni, boste dobili povsem druge jedi. Zamenjajte običajne začimbe za nekoliko bolj eksotične.

Curryjeva riževa solata

Potrebujemo: 2 skodelici riža, 2 čebuli, 3 žlice olja, 2 žlički curryja, 2 jabolki, 3 kisle kumarice, 1 kisla paprika, majoneza ali kisla smetana, sol, poper, po okusu malo kisa, po želji tuna ali malo pršuta.

Priprava: Na olju prepražimo na drobno narezano čebulo in primešamo curry. Dodamo riž, kumarice, papriko, jabolki, sol, poper in majonezo oziroma kislo smetano. Lahko tudi kaj mesnega za tiste, ki ne zdržijo samo ob zelenjavi. Po želji dodamo tudi malo razredčenega kisa, da je solata bolj sočna. Pustimo na hladnem kakšno uro, da se solata marinira.

Pečen riž kot v kitajski restavraciji

Sestavine: žlica sezamovega olja različna zelenjava (kar imate pri roki) 2 jajci žlica sojine ali ribje omake strok drobno nasekljanega česna po želji lahko dodate koščke mesa ali kozice

Priprava: Česen prepražite na olju, dodajte zelenjavo, meso, jajci, dobro zmešajte in na koncu dodajte še riž. Pa dober tek!

Zavitek brez imena, a za prste oblizniti

Imate posodico riža, nekaj zelenjave in zavitek listnatega testa? Zelenjavi in rižu dodajte jajce ali parmezan, da se masa sprime, namažite testo, posujte s pinjolami in specite. Mmmmm...

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte