Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2015,
7.36

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Ponedeljek, 29. 6. 2015, 7.36

2 meseca, 3 tedne

Kako na naraven način odgnati komarje

Siol.net

Foto: Thinkstock

Zagotovo so vam že kdaj poletni piknik vsaj nekoliko zagrenili piki komarjev, ki s sabo prinesejo rdečico in nadležno srbenje. Naslednjič se pripravite in jih odženite na naraven način.

Ste magnet za komarje?

Poleg zabavnih stvari, ki jih prinese poletje, kot so na primer vročina, poletni večeri in sproščanje na prostem, z njim pridejo tudi nekoliko manj prijetne – komarji in mrčes. Se vam že od nekdaj zdi, da ste magnet za mrčes in da vedno najbolj napada prav vas? Dobra novica je, da se ga lahko znebite na zelo preprost in naraven način.

Rastline, ki odganjajo mrčes

Na domačem vrtu ali terasi se pred komarji in drugim mrčesom lahko zaščitite tako, da tja namestite nekatere rastline. Posadite jih na mesta, kjer ne želite nadležnega mrčesa, ali pa odtrgajte nekaj listov in z njimi podrgnite po svoji koži. Z njimi lahko zaščitite tudi svojega domačega ljubljenčka. In poleg tega, da vas bodo ubranile nadležnih pikov, bodo tudi polepšale vašo teraso.

Na mesta, kjer nočete mrčesa, posadite:

 | Foto:

- citronsko travo,

- meto,

- mačjo meto,

- ognjič,

- sivko,

- limono,

- meliso,

- pelargonijo,

- evkaliptus,

- rožmarin,

- pehtran,

- baziliko …

Mešanica iz eteričnih olj

Nekaj kapljic eteričnega olja bo odgnalo nadležen mrčes. | Foto: Nekaj kapljic eteričnega olja bo odgnalo nadležen mrčes.

Lahko uporabite tudi eterična olja teh rastlin, ki jih nakapate na blazine ali pa se z njimi namažete po vratu ter v pregibu komolcev in kolen.

Preizkusite naslednjo mešanico: 20 kapljic eteričnega olja bazilike, 30 kapljic eteričnega olja limonske trave, deset kapljic eteričnega olja evkaliptusa in 100 mililitrov olja jojobe.

Nasvet: mnogo od teh rastlin lahko uporabite tudi v kuhinji kot začimbe.

 

Nastavite jim past iz sladkorja in kvasa

Če menite, da je okoli vas veliko bolj vztrajen mrčes, pa lahko izdelate tudi naravno past.

Potrebujete: dva decilitra vode, 50 gramov rjavega sladkorja, gram kvasa, plastenko in aluminijasto folijo.

Priprava: Plastenko prerežite na polovico, tako da bo spodnji del služil kot lonček. Vodo segrejte in v njej raztopite sladkor – ko se shladi, jo natočite v spodnji del plastenke. Kvas razdrobite in ga stresite v raztopino. Zgornji del plastenke, obrnjen navzdol, postavite v drugo polovico. Lonček nato ovijte z aluminijasto folijo. Past nastavite na mesto, kjer menite, da je največ komarjev, na primer na okensko polico, balkon, vrt … Past bo delovala okoli 14 dni.

Še nekateri drugi "triki"

Srbečica zaradi pikov komarjev vam ne bo več kvarila poletnih večerov. | Foto: Srbečica zaradi pikov komarjev vam ne bo več kvarila poletnih večerov.

Nosite svetla oblačila, saj komarje bolj privlačijo temne barve.

Uporabljajte kozmetiko nevtralnih vonjev in se izogibajte močnim parfumom, saj dišave privabljajo mrčes.

Stanovanje zelo preprosto zaščitite tako, da na okna namestite mreže proti komarjem.

Nekoliko nenavaden nasvet, a menda učinkovit, je, da vsak dan pojeste nekaj česna. Tako bo komarjem vaša kri manj privlačna.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte