Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
11.13

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net
Foto: Thinkstock, Lidl

Natisni članek

advertorial Ustvarimo boljši svet ustvarjanje

Četrtek, 7. 1. 2016, 11.13

2 meseca

Izdelaj ptičjo hišico in pticam pomagaj prebroditi zimo

Siol.net
Foto: Thinkstock, Lidl

Začel se je pravi mraz in prostoživeče živali vam bodo hvaležne za vsako pomoč. Pticam izdelajte hišico, jo napolnite s hrano in uživajte v opazovanju.

Reciklirane ptičje hišice

Zimske dneve si popestrite tako, da hišico izdelate kar sami. Letos so "in" reciklirane ptičje hišice, zato smo našli nekaj preprostih idej:

#1 Hiška iz sladolednih palčk

Najprej sladkanje, nato ustvarjanje.

Potrebovali boste: sladoledne palčke, pločevinko, silikonsko lepilo, svinčnik, škarje ali nožek, tanko žico, hišico lahko tudi pobarvate z barvo za les.

#2 Karton za mleko je lahko tudi ptičje zatočišče

Dokaz, da res ni treba veliko za izdelavo ptičje hiške.

Potrebovali boste: prazen karton za mleko, lepilni trak, spenjač, loščilo za čevlje, škarje, leseno paličico, izvijač, vrvico.

#3 Včeraj plastenka, danes hiška

Odlična ideja, kako ponovno uporabiti stare plastenke.

Potrebovali boste: staro plastenko, škarje, svinčnik, vrvico.

Vaši novi ptičji hišici zdaj manjka le še hrana.

S čim pozimi nahranimo ptice?

Hrana naj bo čim bolj raznolika, tako boste na svoj vrt ali balkon privabili največ različnih ptic. Kaj bodo najraje pozobale?

Pripravljeno mešanico lahko kupite v trgovini (pobrskajte po bogati ponudbi Lidlove hrane za ptice) ali pa jo pripravite kar sami doma. Pomembno je namreč, da ptice hranite s takšno hrano, ki jo je mogoče najti tudi v naravi, saj jim ostanki vaše hrane ne bodo šli v slast oziroma jim bodo celo škodovali.

Nekaterim pticam (na primer kosu, brinovki in taščici) nastavite jabolka, rozine ali ovsene kosmiče. Več pticam pa bodo ustrezale mešanice sončničnih semen, prosa, lahko dodate tudi semena konoplje, pšenico in proso. Te ptice so: ščinkavec, čižek, dlesk, vrabec, sinica, plavček, detel, grlica in druge. Rade bodo posegle tudi po koruzi.

S katero hrano boste v svojo bližino privabili kar največ ptic? | Foto: S katero hrano boste v svojo bližino privabili kar največ ptic?

Lahko pa sami pripravite pogačico za ptice:

Takole so v Lidlovi ustvarjalnici sami izdelovali lojne pogače:

1. Potrebujemo: ptičjo hrano, rastlinsko maslo, silikonski pekač, slamico, vrvico, posodo in kuhalnico.

2. Na zmernem ognju najprej raztopimo maslo in ga dobro vmešamo med ptičjo hrano.

3. Nato pekač napolnimo s pripravljeno zmesjo in vstavimo slamico (to smo predhodno narezali na manjše koščke), da bomo okraske lahko tudi obesili.

4. Ko so okraski strjeni, čeznje navežemo vrvico in jih obesimo na vejice.

 | Foto:

Še nekaj napotkov pri skrbi za ptice

Hranjenja ptic ne prekinjajte do začetka pomladi. Te se bodo namreč navadile na hrano in se vsakodnevno vračale na znano lokacijo. Tudi ko se začne pomlad, količino hrane zmanjšujte postopoma, dokler v približno dveh tednih popolnoma ne prenehate do naslednje zime.

Hiške postavite na višja mesta, da ptice zaščitite pred mačkami. Te si bodo namreč hitro zapomnile, kje jih čaka lahek plen. Tudi drevo ni najboljša izbira, če že, pazite, da hiška ni ob takšni veji, na katero z lahkoto spleza tudi mačka. Pazite tudi na druge plenilce, na primer skobca, sokola ali kragulja. A to še ne pomeni, da jih preganjajte, saj so zaščitene vrste.

Najbolje je, da vsakič, ko dodate hrano, hiško tudi počistite. Tako boste preprečili razne bolezni, ki se med pticami sicer hitro razširijo.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija. 

Ne spreglejte