Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2015,
15.26

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: Bojan Puhek

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet ples advertorial Lidl Slovenija

Torek, 13. 1. 2015, 15.26

2 meseca, 3 tedne

"Brez plesa ne morem več. Tukaj je tako lepa energija."

Siol.net

Foto: Bojan Puhek

Si ne predstavljate življenja brez plesa? Uporabniki programov mariborske zveze Sonček tudi ne. Vsak petek se zavrtijo v plesnih ritmih in komaj čakajo, kdaj bo spet zaigrala poskočna samba.

Tečajniki plesnega tečaja mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček, ki je vključeno v Zvezo Sonček (Zveza Sonček poleg mariborskega povezuje še 16 regijskih društev za cerebralno paralizo), se že od jeseni vsak petek odpravijo v Osnovno šolo Gustava Šiliha, kjer poteka plesni tečaj.

Udeleženci tečaja so več kot zadovoljni, saj kljub temu, da so večinoma na vozičkih, uživajo v plesni glasbi, druženju s soplesalci in "sotečajniki" ter predvsem v pozitivni energiji, ki vlada na plesnih uricah.

Tako lepo, da je treba nadaljevati

13-letna Viktorija in Natalija. | Foto: 13-letna Viktorija in Natalija.

Pobudnica plesnega tečaja zveze Sonček je Magda Sagadin, mamica uporabnice programov Sončka, ki je najprej plesni tečaj omogočila svoji hčeri Mojci na invalidskem vozičku. Ko je videla, kako je hči navdušena nad plesom in kako dobro ples deluje nanjo, je pomagala organizirati plesni tečaj za vse uporabnike programa mariborskega društva Sonček.

Mojčina sestra Natalija, sicer specialna pedagoginja, je mami pomagala pri organizaciji tečaja najprej na Ptuju. "Mojca je vedno hotela plesati kot hodeči plesalec in zdaj, ko pleše na vozičku, je popolnoma zadovoljna, saj se ji je uresničila velika želja po plesu," je povedala Natalija Sagadin, medtem ko jo je najmlajša udeleženka tečaja, 13-letna Viktorija, vztrajno cukala za rokav, naj že pride na plesišče.

Voziček ni ovira

 | Foto:

Boljša drža, kontrola trupa, večji ugled med ljudmi in večja samozavest so pozitivni učinki plesnega tečaja. "Tudi to, da se plesalke naličijo in lepo oblečejo, vpliva na boljšo samopodobo, redno nastopanje pred občinstvom pa vsem daje svež zagon in pogum, tako hodečim kot 'nehodečim'," je še povedala Natalija.

"Za izvajanje tečaja smo se obrnili na Lidl, da nam je pomagal pri financiranju dvorane in inštruktorjev, saj so sicer vsi stroški na plečih staršev, nekaj stroškov imamo tudi s prevozom tečajnikov," je povedala predsednica mariborskega društva Sonček Lidija Šestak Zorič, ki se z dušo in srcem predaja društvu in varovancem ter jim po zgledih iz tujine pomaga z raznimi programi popestriti vsakdan.

Pomembno vlogo pri izvedbi plesnega tečaja pa imajo tudi prostovoljci in družinski člani uporabnikov, ki na tečaju sodelujejo kot soplesalci, ter seveda inštruktorja.

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet podprl organizacije plesne delavnice mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček.

Vedno vpeti v ples

V čarobni svet plesa sta plesalce na vozičkih popeljala inštruktorja Barbara Šamperl in Klemen Pirman. Plesni klub Zebra, kjer poučujeta ples na vozičkih, je prvi plesni klub pri nas, ki se ukvarja s t. i. "wheelchair dancingom". "S Klemnom skupaj pleševa že pet let in si ne predstavljam življenja brez plesa. Rada poskusim vse zvrsti plesa in vedno bom vpeta v ples," je povedala Barbara, ki pri Sončkovih plesalcih opazuje napredek in predvsem veliko zadovoljstvo. Še nikoli pa ni doživela, da bi se kdo pritožil, da je tečaj preveč naporen.

Najbolje je plesati sambo in angleški valček

Gimnazijca Martina in Patrik. | Foto: Gimnazijca Martina in Patrik. Ravno nasprotno, življenja brez plesa si ne znajo več predstavljati. Na Sončku sta se spoznala in tudi skupaj plešeta 26-letna Tjaša in 35-letni Uroš, ki imata od vseh plesov najraje sambo in angleški valček. "Na začetku sem močno čutila mišice v rokah, zdaj pa sem se že okrepila. Najtežje se je učiti obratov. Vsak teden zelo rada prideva," sta povedala Tjaša in Uroš.

Med učenci sta tudi gimnazijca Martina in Patrik, ki končujeta zadnji letnik. Martina je na vozičku in bo letos na maturantskem plesu z inštruktorjem Klemnom tudi plesala četvorko na vozičku.

"Učenje četvorke je zelo zabavno. Pri plesu uživam, najtežje pa je vzdrževati lepo držo. Zaradi tega mi ples zelo pomaga pri boljši telesni kondiciji. Imam močnejše rame in roke, v medenici se lažje obračam in imam boljše ravnotežje. Na krajše razdalje sicer hodim ob opori. Odkar plešem, pa opažam velik napredek v ravnotežju," je povedala Martina, ki je bila takoj navdušena nad plesnim tečajem.

"Tukaj je tako lepa energija, vsi tečajniki in soplesalci so super. Najraje pleševa standardne plese, pri latinsko-ameriških pa nama je všeč pozitivna energija." Po eni uri in pol sta sicer utrujena, vendar zadovoljna.

Iz Sončka na dobrodelni koncert

Tečajniki pa imajo poleg rednih plesnih uric tudi druge, zahtevnejše zadolžitve. 

Redno sodelujejo na raznih tekmovanjih in koncertih. Tako bosta že nocoj v mariborski dvorani Štuk na dobrodelnem koncertu nastopila Jan Vilčnik na vozičku in njegova hodeča spremljevalkaRomana Marko. Na parketu se jima bosta pridružila tudi gimnazijca Martina Smodiš in njen spremljevalec Patrik. Janova mama Vesna Škerl je sicer vodja plesnega projekta na Sončku. Nastopa na dobrodelnem koncertu seveda ne bi bilo, če ne bi oba pridno vadila na Sončkovem plesnem tečaju.

Več fotoutrinkov si oglejte v zgornji fotogaleriji.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte