Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
12.50

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak, Facebook

Natisni članek

Matej Markovič Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Petek, 8. 5. 2015, 12.50

2 meseca, 2 tedna

1250 kilometrov v treh dneh za metulje hrabrega srca

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak, Facebook

Matej Markovič je sredi neverjetnega podviga, trenutno je na poti okrog Slovenije. S kolesom bo v treh dneh prekolesaril 1250 kilometrov: pomagal bo zbirati sredstva za metulje hrabrega srca.

Z vsakim kilometrom, ki ga bo prevozil, bo Matej Markovič naredil korak bližje cilju, ki si ga je zadal na štartu: zbrati čim več denarja za društvo Debra, ki združuje bolnike z redko gensko kožno boleznijo, tako imenovano bulozno epidermolizo (EB).

Bulozna epidermoliza je zelo redka, redka kožna bolezen, ki jo poleg hudih kožnih sprememb spremlja tudi vrsta težav, ki prizadenejo druge telesne organe, od oči, prebavil do gibal. Bolezen je posledica prirojenega pomanjkanja različnih beljakovin, ki imajo nalogo povezovanja kožnih celic. Slovenski bolniki z EB se združujejo v društvu Debra. Pravijo si tudi metulji hrabrega srca. Če jim želite finančno priskočiti na pomoč, lahko na številko 1919 pošljete geslo METULJ (in prispevate 1 evro) ali METULJ5 (in tako prispevate pet evrov).

Junak, ki se poti za druge

Matej Markovič je tisti ultramaratonec dobrega srca, ki je že lani zedinil vso Slovenijo v neverjetni akciji Srce Sloveniji, ko je v 78 urah brez pravega spanca in počitka izvedel neverjetni triatlonski podvig: 20 kilometrov plavanja, 650 kilometrov kolesarjenja in 210 kilometrov teka. Takrat mu je uspelo zbrati 20 tisoč evrov, s katerimi so v društvu Never Give up kupili šolske potrebščine za 580 otrok.

 | Foto:

Tokrat bo Slovenijo prekolesaril z novim humanitarnim podvigom: pomagati bolnikom težke in neozdravljive kožne bolezni in čeprav ga čaka peklenski konec tedna, bo dal vse od sebe, tako kot vedno: "Letos sem skupaj prevozil samo tisoč kilometrov, ampak bom stisnil zobe." Trasa je težka, veliko je tudi vzponov, nekaj moči pa mu je pobrala tudi bolezen, saj je imel še en dan pred štartom vročino. Matej Markovič ovir ne pozna, vročina je zanj samo postranska težavica.

Lidl Slovenija je v okviru trajnostnega koncepta Ustvarimo boljši svet podprl prizadevanja društva Vztrajaj - Never Give Up in za kolesarski podvig Mateja Markoviča prispeval sredstva za štartnino, tekmovalni dres ter prehrano za spremljevalno ekipo, društvu Debra pa namenil neprehrambne izdelke, ki jih bodo porabili za srečelov na svojem dobrodelnem dogodku, na katerem bodo prav tako zbirali sredstva za svoje člane.

Bolečina je ves čas prisotna

Društvo Debra, ki ga podpira Matej Markovič, združuje vse bolnike in svojce bolnikov bulozne epidermolize. Njihov glavni cilj je povezovanje in seveda tudi izobraževanje ter svetovanje. S skupnimi močmi raziskujejo primerna zdravljenja v tujini, hkrati pa pomagajo zbirati sredstva za vsakodnevno 24-urno nego, ki je zelo draga.

Bolezen poleg hudih kožnih sprememb spremlja tudi niz komplikacij na drugih organih. Koža bolnika je prekrita z ranami, ki se lahko pojavijo tudi v ustih, na očeh in sluznici. Bolečina je ves čas prisotna.

Njihova koža je krhka kot koža metulja, zato jim pravijo tudi metulji hrabrega srca.

 | Foto:

Spremljajte dogajanje in prispevajte!

Neverjeten podvig Mateja Markoviča lahko spremljate tudi na Facebook profilu društva Never Give up. Matej ne obupuje, velik del poti je že mimo. Sledite mu, navijajte in prispevajte: na številko 1919 pošljete geslo METULJ (in prispevate 1 evro) ali METULJ5 (in tako prispevate pet evrov).

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte