Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2021,
17.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

61

Natisni članek

pevec smrt Đorđe Balašević

Petek, 19. 2. 2021, 17.22

3 leta, 2 meseca

Umrl je Đorđe Balašević

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

61

Đorđe Balašević | Foto STA

Foto: STA

V 68. letu starosti je umrl legendarni kantavtor Đorđe Balašević. Zadnje dneve se je zaradi pljučnice zdravil na infekcijski kliniki v Novem Sadu, kasneje pa se mu je zdravstveno stanje poslabšalo in je umrl. Srbski mediji poročajo, da je umrl zaradi novega koronavirusa.

Legendarni srbski pevec je bil že več dni v bolnišnici zaradi pljučnice. V zadnjem dnevu se je njegovo stanje poslabšalo, tudi zaradi njegovih predhodnih kroničnih zdravstvenih težav. Umrl je tri mesece pred svojim 68. rojstnim dnevom.

Pred tem je imel Balašević že več dni zdravstvene težave, simptomi pa so bili podobni okužbi z novim koronavirusom, zdravnika pa je obiskal šele, ko se mu je stanje poslabšalo. Po pregledu so ugotovili, da je imel vnetje obeh pljučnih kril, zaradi česar je bil sprejet v beograjsko infekcijsko kliniko.

Izdal 12 albumov

Balašević se je rodil 11. maja 1953 v Novem Sadu, kjer je tudi odraščal, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli. Začetek njegove glasbene poti sega v leto 1977, ko je postal član skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v zasedbi nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo čorbo.

Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. Tedaj je kot tekstopisec sodeloval tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem Priča o Vasi Ladačkom in Život je more. Leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni poti. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo. 

Znan je bil po skladbah, kot so Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Računajte na nas in Odlazi cirkus.

Izdal je skupaj 12 albumov. Nastopil je v nekaj televizijskih serijah, za katere je tudi napisal glasbo.

Legendarni "panonski mornar", ki je bil na glasbeni sceni prisoten več kot 40 let, je bil priljubljen tudi v Sloveniji.

Novica o Balaševićevi smrti se je hitro razširila na družbenih omrežjih, kjer se vrstijo pokloni njegovih oboževalcev. STA

Leta 2019 zadnjič v Sloveniji

Đorđe Balašević | Foto: STA , Foto: STA , V državah nekdanje skupne države je vrsto let polnil velika prizorišča, tudi v Sloveniji je večkrat nastopil. V Ljubljani je rad koncertiral v Križankah, ki mu jih je leta 2017 uspelo tudi razprodati.

Leta 2018 je nastopil v ljubljanskih Stožicah. S koncertom je v sklopu turneje Baronov bal obeležil častitljivo 40. obletnico delovanja, pred koncertom pa je v Ljubljani predstavil prvi del svoje dvojezične avtobiografske knjige Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je izšla pri novosadski založbi Balbelo, piše STA.

Kot je tedaj povedal glasbenik, je knjiga, za katero si je resnično želel, da izide tudi v slovenščini, v 99 odstotkih avtobiografska in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, "da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil".

Kot mesto mu je bil v Sloveniji zelo ljub Maribor in festival Lent, na katerem je prav tako nastopil.

Leta 2019 pa je, le dan po svojem 66. rojstnem dnevu, nastopil v ljubljanskem Cankarjem domu, kjer je občinstvu z bolj intimno zasedbo predstavil akustični projekt Koledar mojega otroštva (Kalendar mog detinjstva) ter svoje legendarne pesmi.

Odzivi številnih glasbenikov

Glasbenikovi družini je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug že izrazil sožalje predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić. Kot je zapisal, bo Balašević ostal v spominu kot izvrsten in provokativen pesnik, ikona Novega Sada in ljubezen Beograda. Dodal je: "Izvajalec, pesnik in modri mislec, čigar pesmi smo prepevali z vsem srcem in dušo."

Momčilo Bajagić – Bajaga | Foto: Bojan Puhek Momčilo Bajagić – Bajaga Foto: Bojan Puhek Prav tako je sožalje glasbenikovi družini po pisanju Tanjuga izrazil predsednik pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović. "Đorđe Balašević je s svojo poezijo in glasbo trajno zaznamoval umetniško sceno ne le pri nas, ampak v celotni regiji. Desetletja je prebujal najgloblja čustva v poslušalcih vseh generacij, ki njegove pesmi še vedno znajo na pamet," je njegove besede povzela agencija.

Srbski glasbenik Momčilo Bajagić Bajaga, vodja glasbene skupine Bajaga i Instruktori, pa je ob Balaševićevi smrti po pisanju Tanjuga povedal: "Đole je bil eden od simbolov jugoslovanske pop scene in njegove pesmi so bile prepoznavne od Vardarja do Triglava. Težko mi je in nikakor ne morem "obdelati" informacije, da ga ni več. Bil je velik pesnik in ni dvoma, da je njegov odhod velik udarec za našo kulturo," povzema STA.

Hrvaški pevec Massimo Savić je glasbenemu kolegu posvetil objavo na Instagramu. Ob njegovi fotografiji zapisal nekaj vrstic iz kantavtorjeve pesmi Život je more. Na koncu je dodal še: "Panonski mornar, moja žalost nima ne konca ne dna."

Srbska pevka Marija Šerifović je na Instagramu ob njegovi fotografiji zapisala: "Žalosten dan za umetnost, za vse tiste, ki so ga imeli radi in katerim je zapustil verze za večnost. Veliki Đorđe Balašević, simbol svobode in ljubezni".

Igralec Rade Šerbedžija pa je za Novosti izjavil: "Ta moj Đorđe je bil velik umetnik, eden največjih v umetnosti in ljudskosti, hrabrosti in človeškosti. Treba mu je postaviti spomenik. Znal se je prikrasti za hrbet in reči: 'Prišel si, brat.' Ter nato odpeti nekaj pesmi, me poljubiti in izginiti. Bil je božanski."

Ne spreglejte