Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

oblikovanje

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 12.24

8 let

Top 10 stolov, ki so postali kultni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta teden se odvija milanski pohištveni sejem, parada notranjega oblikovanja. Zato je prav, da si ogledamo deset stolov, ki so s svojim dizajnom pustili pečat v notranjem oblikovanju.

1. Michael Thonet: Stol No.14

Sredi 19. stoletja je Michael Thonet v svoji tovarni pohištva eksperimentiral z lesom in naredil stol z naslonjalom iz ukrivljenega lesa. Klasičen stol je postal tako razširjen, da se nihče več niti ne vpraša, od kod izhaja.

2. Charles in Ray Eames: Lounge 670

Seznam najbolj kultnih stolov bi bil lahko le seznam stolov ameriškega para Eames. Recimo, da je najbolj značilen njun ležalnik iz lesa in usnja iz leta 1956. Prestižen, razkošen in dandanes viden le v najboljših pisarnah in v newyorškem muzeju moderne umetnosti.

3. Le Corbusier: Ležalnik LC-4

Švicarski arhitekt Le Corbusier je oblikoval več kultnih stolov. LC-1 in LC-2 sta veliki in mali naslonjač, LC-3 sofa v istem slogu, LC-4 pa t. i. chaise longue, dolgi stol. Vsi so klasični kot Le Corbisierjeva arhitektura, Švicarji pa jih tako čislajo, da so jih natisnili celo na znamkah.

4. Eero Saarinen: Stol Tulip

Prepoznaven stol finsko-ameriškega arhitekta in oblikovalca Eera Saarinena je nastal sredi petdesetih let, a je s svojo modernostjo veljal za stol vesoljske futuristične dobe. Kljub temu da je postal klasika modernističnega oblikovanja, ga večina pozna kot stol iz komandnega mostu U.S.S: Enterprise iz nanizanke Star Trek.

5. Arne Jacobsen: Stol Egg

Klasika iz leta 1958, ko je Arne Jacobsen za Radisson SAS hotel v Kopenhagnu oblikoval jajčni stol, v svojem tipičnem slogu oblin v vrhunskih materialih. Od takrat ga videvamo v pisarnah in dnevnih sobah, a zaradi kompleksnosti oblike celo njegova replika stane več kot tisoč evrov.

6. Alvar Aalto: Stol 69

Brezčasen, preprost jedilniški stol 69 pooseblja esenco ustvarjalne filozofije finskega klasika Alvarja Aalta. Prvotno je bil narejen za opremo knjižnice v Viipuri, a je postal pomemben del skandinavskih stanovanj.

7. Niko Kralj: Stol Rex

Najbolj slaven slovenski stol in eden najbolj prepoznavnih pohištvenih kosov zunaj meja domovine je stol Rex Nika Kralja. Oblikoval ga je leta 1952, zgledoval pa se je po skandinavskem minimalizmu. Je ergonomski in dostopen ter je del marsikaterega slovenskega stanovanja, mnogim pa je znan kot stol iz čakalnice pred pisarnami. V kolekciji Rex so poleg stola še fotelj, gugalnik, ležalnik in mizica.

8. Eero Aarnio: Stol Ball

Zabaven stol Eera Aarnia, oblikovan leta 1968, je kmalu postal klasičen primerek modernizma. Nekonvencionalen po obliki, saj je kot prerezana krogla, je nastal za arhitektovo novo hišo, ko je želel imeti stol, ki bi bil soba v sobi, kamor bi se lahko umaknil od mlade družine. Stol se vrti v vse smeri, izkazalo pa se je, da so ga raje kot arhitekt uporabljali njegovi otroci.

9. Ludwig Mies van der Rohe in Lilly Reich: Stol Barcelona

Leta 1929 sta Ludwig Mies van der Rohe in Lilly Reich oblikovala ta naslonjač za nemški paviljon na Expu v Barceloni. Čeprav so arhitekti skupine Bauhaus, kamor spadata tudi oblikovalca stola, strmeli k uporabnim predmetom za navadne ljudi, je bil stol narejen, da so na njem sedeli člani španske kraljeve družine, ko so prišli na ogled paviljona.

10. Philippe Starck: Ludvikov nevidni stol

Philippe Starck je naredil veliko nenavadnih stolov, najbolj pa izstopa Louis Ghost chair. Baročni stol Ludvika XIV. je izdelal v brezbarvni plastiki, tako da deluje kot privid. Je verjetno najboljši primerek predelave klasike v moderno.

Ne spreglejte