Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 5. 2015,
19.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 10. 5. 2015, 19.08

8 let

Top 10 slovenskih uvrstitev na Evroviziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Dunaju je že vse pripravljeno za letošnji izbor pesmi Evrovizije, še preden pa nas na odru predstavi Maraaya, smo pogledali, kdo nas je skozi leta na izboru predstavljal najbolj uspešno.

Slovenija se bo na Evroviziji, ki jo letos gostijo Avstrijci, 21. maja predstavila že enaindvajsetič. Duo Maraaya bo tekmoval s pesmijo Here For You, če gre verjeti stavnicam, pa so možnosti za visoko uvrstitev letos precej velike. Zadnja leta nam je sicer slabo kazalo, saj smo se od leta 2003 naprej v finale uvrstili le trikrat – s pesmijo Cvet z juga Alenke Gotar leta 2007, leta 2011, ko nas je s pesmijo No One zastopala Maja Keuc, in lani, ko je na oder stopila Tinkara Kovač.

A še preden izvemo, kako se bomo izkazali letos, se spomnimo na domače predstavnike, ki so se uvrstili najvišje. Pri seznamu smo upoštevali le skladbe, ki so se predstavile v finalu.

1. Darja Švajger – Prisluhni mi (1995, Dublin) Darja Švajger je Slovenijo zastopala dvakrat, leta 1995 v Dublinu in leta 1999 v Jeruzalemu. Prvič se je uvrstila na sedmo mesto, kar je tudi najvišja slovenska uvrstitev. Darjo je spremljal orkester, pela pa je v slovenščini. S skladbo Prisluhni mi je zbrala 84 točk, več jih je leta 2011 dosegla le Maja Keuc, a je bila njena uvrstitev precej nižja.

2. Nuša Derenda – Energy (2001, Kopenhagen) Najboljše slovensko mesto, sedmo, je v Kopenhagnu leta 2001 dosegla tudi Nuša Derenda, a je zbrala 14 točk manj od Darje Švajger. Skladbo Ne, ni res je odpela v angleškem prevodu z naslovom Energy.

3. Tanja Ribič – Zbudi se (1997, Dublin) Tanja Ribič je leta 1997 s skladbo Zbudi se med 25 nastopajočimi državami je zasedla 10. mesto. Zmaga na Emi je bila za Tanjo, ki je sicer igralka, čisto presenečenje, na Irsko pa je odšla tri mesece po rojstvu hčerke.

4. Darja Švajger – For a Thousand Years (1999, Jeruzalem) Tudi Darjin drugi nastop je dosegel visoko uvrstitev. Leta 1999 je v Jeruzalemu s pesmijo For a Thousand Years, zapeto v angleščini, zasedla 11. mesto. To je bil tudi naš prvi nastop v angleškem jeziku.

5. Maja Keuc – No One (2011, Düsseldorf) Takrat nov slovenski glasbeni up (ki je vmes že "ušel" v tujino) je na polfinalnem izboru zasedel prepričljivo tretje mesto. Maja je s pesmijo Vanilija, ki smo jo v angleščini prekrstili v No One, v finalu pristala na 13. mestu, dobila pa je tudi največ finalnih točk med slovenskimi predstavniki – 96.

6. Sestre – Samo ljubezen (2002, Talin) Sestre so s svojim nastopom dvignile precej prahu, a danes ostajajo ene tistih predstavnic, ki si jih bomo zapomnili za vedno. Trio v ženske preoblečenih moških sicer ni bil noben glasbeni presežek, a je prepričal vsaj s svojo pojavo. Med 24 državami so pristali na 13. mestu, peli pa so v slovenščini. Avtor skladbe je Magnifico, besedilo pa je napisala njegova žena Barbara Pešut.

7. Alenka Gotar – Cvet z juga (2007, Helsinki) Alenka Gotar je v Helsinkih navdušila z močnim opernim glasom, pesem Cvet z juga pa je že v polfinalu pristala na visokem 7. mestu. V finalu je osvojila 15. mesto, pela pa je v slovenščini.

8. Vili Resnik – Naj bogovi slišijo (1998, Birmingham) Vili Resnik je s skladbo Matjaža in Urše Vlašič zbral 17 točk in pristal na 18. mestu med 25 tekmovalkami. 9. Regina – Dan najlepših sanj (1996, Oslo) Regina je Dan najlepših sanj v Oslu odpela z nosečniškim trebuščkom. A uvrstitev je bila malo manj sanjska, saj smo pristali na 21. mestu med 23 tekmovalnimi skladbami.

10. 1XBand – Tih deževen dan (1993, Millstreet) Tih deževen dan danes velja za eno od slovenskih evrovizijskih pesmi, ki se jih najraje spominjamo, ob tem pa je povsem prva pesem, s katero se je Slovenija predstavila kot samostojna država. Z devetimi točkami je pristala na 22. mestu med 25 tekmovalkami.

Ne spreglejte