Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2012,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

top 10

Petek, 6. 4. 2012, 9.55

8 let

Top 10 priljubljenih koreografij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavljamo plesne gibe, ki so obnoreli svet, med njimi pa zagotovo najdete vsaj eno koreografijo, ki je znana tudi vam.

10. Soulja Boy – Superman

Soulja Boy je z debitantskim singlom Crank That zaslovel leta 2007. S pesmijo pa je zaslovela tudi koreografija, ki se pojavi v videospotu in se je pozneje preselila tudi na klubska plesišča.

9. Las Ketchup – Asereje

The Ketchup Song je angleška različica hita Asereje španske pop skupine Las Ketchup, na katero so poslušalci noreli leta 2002. Čeprav je sama pesem prejela precej kritik na račun kakovosti, pa so ljudje koreografijo posvojili in jo z videospota zrcalili tudi na plesišča.

8. Robot dance

Tudi te plesne gibe povezujemo z Michaelom Jacksonom, prvotno pa je kot robot leta 1967 prvič zaplesal Ron Cornelius. Danes poznamo več različic plesa robotov, spodnja je nadgradnja robota, kot ga poznamo izpred nekaj deset let.

7. Michel Teló – Ai Se Eu Te Pego

Priljubljeni brazilski glasbenik je sprožil svetovno evforijo s pesmijo Ai Se Eu Te Pego, ki je mešanica tradicionalnega in modernega, poleg pa seveda sodi tudi zapeljiva koreografija. Pesem je čez noč postala hit v portugalsko govorečih državah, s pomočjo nogometa pa se je razširila tudi drugod po svetu. Nekateri nogometaši, med njimi Neymar, Souza, Ronaldo in Marcelo, so namreč po doseženih golih svoje veselje pokazali prav s to koreografijo in tako se je začela tudi plesna vročica.

6. Lambada

Lambado je leta 1989 izdala francoska glasbena skupina Kaoma. Fantje so izvirnik pesmi Llorando se fue skupine Los Kjarakas že iz leta 1981 preprosto prevedli in se pod njo podpisali sami. Lambada kot koreografija je prvotno ples za pare iz Južne Amerike in Karibov, ki je svetovno slavo začel pobirati v 80. letih, sploh z omenjeno pesmijo, kot svoboden in zelo čuten ples.

5. LMFAO – Shuffle

Duet LMFAO (kratica za Laughing My Fucking Ass Off) je nase opozoril z videospotom za pesem Party rock anthem, v katerem so številni oboževalci vzljubili znova oživljeni plesni stil iz 80. let. Njun shuffle se je skupaj s pesmimi preselil na klubska plesišča, pri nekaterih posameznikih bolj in pri drugih manj uspešno.

4. Moon walk in Thriller

Pokojnemu kralju popa Michaelu Jacksonu gredo številne zasluge za novo dobo v svetu glasbe in seveda tudi na plesnem področju. Plesni gibi, ki sta jih zaznamovala Moon walk in Thriller, so postali globalno znani, njihov vpliv pa je čutiti v vseh plesnih žanrih.

3. Y. M. C. A.

Pesem ameriške disko skupine The Village People je bila izdana leta 1978, še danes pa velja za eno najlegendarnejših himen homoseksualcem. Koreografija je ena najbolj preprostih, saj gre za oblikovanje črk Y.M.C.A. z rokami in telesom.

2. Račke

The Chicken Dance oziroma The Duck Dance, ki smo ga poslovenili v Račke (tudi Vesele račke ali Račji ples) v petdesetih letih 20. stoletja ustvaril švicarski harmonikar Werner Thomas. Leta 1970 ji je Louis van Rijmenant dodal besedilo, moderna različica, ki je postala mednarodni fenomen, pa se pripisuje Bobu Kamesu iz leta 1982. Račke so prevedene v številne jezike in znane po celem svetu. Za veliko popularnost v Sloveniji pa je zaslužna različica skupine Dvanajsto nadstropje, kjer jih je zapela Romana Krajnčan.

Koreografija, ki spada k pesmi, je sicer nastala veliko pred njo. Chiken dance je bil namreč tradicionalni ples vojščakov indijanskega plemena Lakota, ki so ga izvajali v obredih za zastraševanje nasprotnika ali pred odhodom v boj.

1. Makarena

Macareno sta leta 1994 na albumu Mi me gusta izdala Španca Antonio Romero Monge in Rafael Ruiz Perdigones, bolj znana kot Los del Rio. Macarena je sicer resnična oseba Diana Patricia Cubillán Herrera, ki je s svojim plesom flamenka tako navdušila Los del Rio, da sta pesem namenila kar njej, čeprav sta jo v prvotnem besedilu zapisala kot Magdalena in pozneje za splošno promocijo v Macarena.

Macarena je padla v uho, zlezla pod kožo in plesala se je praktično povsod. Koreografija tako še danes drži rekord v množičnem skupinskem plesu, katerega je hkrati zaplesalo 50 tisoč ljudi, ki so jo leta 1996 poplesavali na stadionu Yankee v New York Cityju. E Makarena!

Ne spreglejte