Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 18.56

8 let

Zgodba nad zgodbami Marca Chagalla v Zagrebu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Enkraten, neponovljiv, originalen, zasanjan kot otrok, to je le nekaj pridevnikov, ki so spremljali odprtje velike razstave "Marc Chagall - Zgodba nad zgodbami.

Gre za največji letošnji družbeni in kulturni dogodek v hrvaški metropoli, odprtja prve takšne Chagallove razstave na Hrvaškem pa so je udeležilo približno tisoč srečnežev z uradnimi vabili. Razstavo odpirajo štirje avtoportreti, ki so na sploh zaznamovali delovanje nadarjenega in žilavega slikarja, ki je sebe pogosto risal v različnih situacijah. Med ostalimi sta razstavljena dva avtoportreta, eden z obrazom umetnika, združenim v poljub z obrazom njegove soproge Belle Rosenfeld, ter eden iz leta 1938, na kateri ob avtoportretu prevladujejo barve francoske zastave, ki kažejo, da je Chagall dobil francosko državljanstvo, poroča Večernji list na svoji spletni strani. Chagall se je dotikal vsej najbolj pomembnih gibanj 20. stoletja V svoji skorajda stoletni zgodovini je umetnik judovskih korenin, beloruskega kraja rojstva ter s pariškim in ameriškim naslovom ustvarjal tako svetopisemske motive in legende, kot pokrajine in mesta, v katerih je živel. Dotikal se je vseh najbolj pomembnih umetniških gibanj 20. stoletja, obenem pa se ni uvrščal v nobeno slikarsko smer.

V Zagrebu je razstavljeno več kot 160 Chagallovih slik, risb, kolažev in grafik ter celo nekaj kipov in tapiserij. Večina eksponatov je iz Muzeja George Pompidou iz Pariza, Muzeja svetopisemskega sporočila iz Nice in zasebne zbirke Chagallove vnukinje Meret Meyer.

V življenju je delal tisto, kar je imel rad Chagall (1887-1985) je v življenju delal le tisto, kar je imel rad - slikal z veliko nadarjenostjo in imaginacijo, poudarjajo hrvaški mediji. Dodajajo, da je z lahkoto ustvarjal, ter da je v vsem prepoznal temo za likovno delo.

Kustosinja Klovićevih dvorov Marina Viculin je izjavila na odprtju, da sta imela ključno vlogo pri Chagallovi razstavi umetnikova vnukinja in francoski kustos Jean-Michel Foray, ki je izbral eksponate in jih strokovno obdelal.

Razstava Chagallovih del bo odprta do 16. marca 2008, pri njej so sodelovali veleposlaništvo Francije v Zagrebu in hrvaški strokovnjaki. Sodelovanje se je začelo pred nekaj leti z razstavo Dore Maar in Picassa in razstave Enigma objekta, z umetniškimi deli iz Centra George Pompidou.

Ne spreglejte