Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
7.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rovinj

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 7.41

7 let, 12 mesecev

V Rovinju začetek Avantgarde jazz festivala z Gamak Quartetom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zasedba Gamak Quartet svetovno znanega alt saksofonista Rudresha Mahanthappa bo v petek odprla letošnji 3. Avantgarde Jazz Festival v Rovinju, ki bo potekal ob majskih in julijskih vikendih.

Prvo majsko soboto bo nastopila pevka tradicionalnih pesmi iz BiH, Amira Medunjanin. Do 13. julija se obeta še pet vrhunskih festivalskih dogodkov. Ameriškega glasbenika indijskih korenin, ki je bil rojen v Trstu, Rudresha Mahantrappa je ugledni časopis Downbeat lani drugo leto zapored razglasil za najboljšega alt saksofonista na svetu. Njegova glasba je mešanica zahodnjaškega jazza, rocka, countryja, ameriškega folka ter ambientalnega in tradicionalnega azijskega in afriškega zvoka.

Amira Medunjina je ena najbolj znanih izvajalk tradicionalnih bosanskih pesmi, sevdalink. Velika zvezda etno scene bo nastopila v multumedijskem centru v Rovinju 4. maja. Za njo so pogosto poudarjali, da je "bosanska Billie Holiday", časnik Sunday Times pa je ocenil, da poje "enostavno kot angel".

Zadnji majski petek bo na dvorišču rovinjske tobačne tovarne rezerviran za blues izvajalca Otisa Taylorja in njegovo zasedbo Contraband. Dan zatem se bo z latino standardi predstavil Jazz orkestar Hrvaške radio televizije, s katerim bo nastopil Ricardo Luque. Glasbenik iz Venezuele se je na Hrvaškem uveljavil kot član latino pop skupine Cubismo, nato pa še z zagrebškimi filharmoniki in zagrebškim pihalnim orkestrom.

Sicer bo jazz orkester hrvaške javne televizije 13. julija na osrednjem rovinjskem trgu sklenil letošnji jazz festival. Takrat se jim bo kot gost pridružil angleški swing pevec Simon Marlow.

V Rovinju se bo jazz razlegal tudi 5. julija, ko je napovedan koncert ameriške jazz dive Dee Dee Bridgewater, ki je navdušila na prvem rovinjskem festivalu leta 2011. Organizatorji poudarjajo, da gre za morda najboljšo jazz pevko na svetu, ki je v svoji karieri prejela več grammyjev. Z Bridgewaterjevo bo igral veliki pianist Ramsey Lewis, ki je v bogati karieri posnel več kot 80 albumov.

Dan pred zaključkom festivala bo za ljubitelje ameriških standardov poskrbel John Pizzarelli Quartet. Pizzarelli je poznan kot glasbenik, ki igra kitaro s sedmimi strunami.

Ne spreglejte