SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Gmundu razstava meissenskega porcelana

2

termometer

V gradu Weyer v Gmundu v avstrijski zvezni deželi Zgornja Avstrija je na ogled razstava Zakladi sveta.

Razstavljenih je 500 izdelkov iz porcelana, ki so nastali v znameniti manufakturi porcelana v Meissenu. Izdelki časovno pokrivajo tri stoletja, od baroka do moderne. Del razstave je posvečen izboru brušenih dragih kamnov, dvojnikov znamenitih kronskih draguljev, ki so jih vladarji nosili, da bi ohranili originale. Baročne plastike naredijo vtis že s svojo velikostjo Baročne plastike Johanna Joachima Kaendlerja, enega najbolj poznanih oblikovalcev leta 1710 ustanovljene manufakture porcelana, na gledalca naredijo vtis že s svojo velikostjo. Okrog 100 kilogramov težek kip medveda je denimo nastal za japonsko palačo Avgusta Močnega v Dresdenu. Orla s krono je naročil poljsko-saški kralj Avgust III. za svojo varšavsko rezidenco.

Med umetninami iz meissenskega porcelana, nastalimi v 21. stoletju, velja omeniti delo Levinja v tigrovem pogledu Andreasa Ehreta, ki je s svojim delom odpiral nove, moderne poti oblikovanja porcelana v tej najstarejši nemški manufakturi porcelana.

Na razstavi ne manjka niti znamenita modro-bela posoda, označena kot "zwiebelmuster geschirr", ki so jo izdelovali od leta 1739. Posoda je ročno izdelana in poslikana. Razstava bo odprta do 17. oktobra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin