SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Janez Albreht

3

termometer

V 88. letu starosti je umrl slovenski gledališki in filmski igralec Janez Albreht.

Janez Albreht se je rodil 23. marca 1925 v Ljubljani, svojo gledališko kariero pa je gradil v SNG-ju Drama Ljubljana, kjer je preživel 30 sezon, nastopal pa je tudi v Mestnem gledališču Ljubljana in Mestnem gledališču Celje. Že leta 1945, ko je končal gledališko šolo pri Milanu Skrbinšku, mu je ta v spričevalo zapisal, da bo primeren za karakterne vloge vseh starosti. Od leta 1945 je odigral 180 vlog, ki so bile sprva manjše, od petdesetih let naprej pa so postajale zahtevnejše in vidnejše.

Pogosto je igral v radijskih in televizijskih igrah, nadaljevankah in tudi v slovenskih filmih, v katerih je nanizal 14 vlog. Bil je Renc v Torkarjevi Pisani žogi, Astrov v Čehovem Stričku Vanji, Franz v Sartrovi Zaprti v Altoni, Ščuka v Cankarjevi igri Za narodov blagor, Vladimir v Beckettovem Godotu ter Kent in Gloster v Shakespearjevem Kralju Learu.

Kot v knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov zapišeta Dušan Moravec in Vasja Predan, ti liki spadajo med markantne in zapletene dramske osebnosti, ki jih je Albreht napolnjeval z lastnostmi, ki so po eni strani pripadale individualnim tipologijam teh oseb, po drugi strani pa jih je Albreht v spomin vtisnil s posebno, zanj značilno razsežnostjo: "Človeško, pravzaprav humanistično in libertarno polnoživostjo, če je le bilo mogoče pokončno, ponosno in uglajeno."

Albreht je prejel posebno nagrado za epizodno vlogo na Tednu domačega filma v Celju (1976) za vlogo v filmu Idealist in nagrado Prešernovega sklada (1981) za vloge, odigrane v ljubljanski Drami. Leta 2002 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije za ustvarjalno delo v gledališču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin