Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 11.58

8 let

Tutta praznovanje Abrahama v Kranju končuje z veliko razstavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Akademski slikar Klavdij Tutta, ki je ob svoji petdesetletnici v Kranju pripravil sklop umetniških dogodkov, bo kot veliki finale na ogled postavil dela sedmih raznolikih ciklov.

V Mestni in Prešernovi hiši bodo veliko razstavo odprli drevi ob 18. uri, na predvečer slikarjevega 50. rojstnega dne.

Dogodki pri publiki dobro sprejeti

Niz dogodkov, ki jih je ob svojem jubileju s sodelovanjem Gorenjskega muzeja od konca lanskega novembra organiziral Klavdij Tutta, je bil pri publiki dobro sprejet. Na njih obiskovalci lahko občudujejo avtorjevo bogato in pestro likovno ustvarjalnost, pojasnjujejo v Gorenjskem muzeju, ki so ob pripravi projekta sodelovali s predstavitvenimi prostori, ki gostijo razstave. To so protokolarni servis Brdo, Mestna občina Kranj, Elektro Gorenjska, Zavarovalnica Triglav, Likovno društvo Kranj, Razstavni paviljon Jugovic v Spodnjim Bitnjah in Rotary Club Kranj.

Na osrednji dogodek pa sta za Klavdija Tutto, ki se je sicer rodil v Novi Gorici, a so ga za svojega sprejeli tudi v gorenjski prestolnici, rezervirani Mestna hiša in Prešernova hiša v starem mestnem jedru Kranja. Na ogled bodo slike iz cikla Potovanja sonca, akvareli, sestavljene slike iz cikla Potovanja sonca, stekleni objekti Polifemovo oko, slike iz mavričnega cikla, metamorfoze portreta in upodobitve Klavdija Tutte, kot ga vidijo drugi umetniki.

Cikel Potovanja sonca zaznamuje avtorjev konkreten in fluiden, materialno občuten in sončno topel kolorit. V njem opredeljuje štiri znane elemente sveta in transparentno kozmičnost, določa čutnost konkretnega in znanega ambienta v lastnem materialnem in svetlobnem stanju ter diskretno odseva svoje trenutno psihofizično stanje, v zloženki k razstavi pojasnjuje likovna kritičarka Nives Marvin.

Ustvarjanje v steklu

V Mestni hiši bodo poleg cikla Potovanja sonca predstavljeni akvareli, ki jih je Tutta v letih 2006 in 2007 naslikal za knjigo Duhovni kapital Danah Zohar in Iana Marshalla iz Oxforda ter za knjigo znanega filmskega režiserja Davida Lyncha Kako ujeti veliko ribo. V zadnjih letih pa je Tutto pritegnilo tudi za tradicionalno slikarstvo dokaj nekonvencionalni tehnološki proces oblikovanja in ustvarjanja v steklu. Zato bodo v Mestni hiši sočasno na ogled njegovi stekleni objekti.

V Prešernovi hiši bodo razstavljene slike iz mavričnega cikla, v katerem je slikarja prevzela svetloba, ki se pojavlja ob rojstvu jutranje svetlobe in ob sončnem zatonu.

Veliko razstavo bo odprl častni pokrovitelj dogodkov ob obletnici Tuttovega rojstva, kranjski župan Damijan Perne, avtorja pa bo predstavil muzejski svetovalec za umetnostno zgodovino Damir Globočnik.

Ne spreglejte