Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
13.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

raper rap zvezdniki ustvarjalnost legalizacija trava marihuana

Sobota, 29. 9. 2018, 13.43

5 let, 6 mesecev

Tudi slovenski glasbeniki iščejo navdih v marihuani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Lady Gaga, Miley Cyrus, Snoop Doggu in Lil' Waynu ni skupna samo ljubezen do glasbe, ampak tudi do marihuane. So le štirje od številnih zvezdnikov, ki so javno priznali, da v prostem času kadijo marihuano. Nekateri pa gredo še dlje in svojo naklonjenost do zelenih rastlin izlijejo tudi v pesmih, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. Strokovnjaki sicer opozarjajo tudi na nevarnosti marihuane. 

Leta 2000 si je Afromanovo pesem "Because I got high" prepeval čisto vsak. Videti je, da sta rap in marihuana že od nekdaj tesno povezana, ugotavljajo v oddaji Dan.. Danes skoraj ni raperja, ki ne bi o priljubljeni zeleni rastlini prepeval v svojih pesmih.

Prevod besedila pesmi:
- Afroman: Because I got high
"Hotel sem iti v razred, a sem se zakadil. Lahko bi goljufal in ga izdelal, a sem se zakadil."
Wiz Khalifa, Snoop Dogg: Young, Wild & Free
"Pa kaj, če se napijemo, pa kaj, če kadimo travo, hočemo se samo zabavati, briga nas, kdo nas vidi."
Konoplja
Novice Legalizacija konoplje bi prinesla milijone. Kaj pa zdravstvene posledice?

Eden največjih ljubiteljev marihuane je nedvomno Wiz Khalifa, ki naj bi pokadil več kot 15 džojntov na dan, zanje pa zapravil 10 tisoč evrov mesečno. Zaradi posedovanja marihuane je bil aretiran že več kot 20-krat.

"Tukaj imam napravo, ki naenkrat zvije sto džojntov. Verjetno bi trajalo tri dni, da pokadim sto džojntov. Pa jih pri tem niti ne podajam prijateljem, ampak kadim sam," je v enem od intervjujev povedal raper Wiz Khalifa. Kajenje marihuane naj bi mu pomagalo, da je bolj ustvarjalen, sproščen in ima na koncertih več energije.

Marihuana marš Ljubljana Kongresni trg 2017 | Foto: STA , Foto: STA ,

Marihuano podpirajo tudi številni slovenski ustvarjalci

Podobno kot Wiz Khalifa se počuti tudi slovenski raper Emkej, ki pravi, da je zaradi marihuane bolj umirjen, strpen in učinkovit. "Marihuana na nek način pripomore k temu, da se poglobiš, da se skoncentriraš na eno stvar in pri mojem primeru, izpelješ stvar do konca," je povedal Emkej.

Besedilo pesmi:
- Emkej: Neoš
"Neoš ki sam celega dehno, neoš ki sam celega dehno, neoš ki sam celega dehno, daj podaj, no."
- Emkej: Rdeče oči
"In oni, ko pravite, da jih dehnem preveč, alo, dejstvo je, da jih vi dehnete premalo.."
- Nipke in Trkaj: Tista trava
"Vprašanja so starejša, kokr smo mi sami, so fural jo Egipčani, Grki in Rimljani, Arabci in Asirci, sej veš da trava zdravi, predstavljena demonsko, da maš strahove v glavi."

Njegova pesem "Neoš ki" z leta 2010 še danes velja za himno slovenskih ljubiteljev marihuane, 8 let pozneje, na letošnji hašišarski praznik, pa je predstavil še singel "Rdeče oči."

"Te pesmi so po navadi najbolj popularne, zato, ker moj krog ljudi dojema, da to ni neki bav bav, ampak da je to rastlina, ki raste iz zemlje in če jo znaš na pravi način, z glavo uporabljat, ti lahko koristi," je še povedal Emkej. 

Koristi marihuane sta v pesmi Tista trava poudarila tudi Trkaj in Nipke. Prepričana, da se ubogi rastlini godi krivica, saj lahko marsikomu reši življenje.

S širjenjem sporočila, da zdravi bolezni in pomaga k boljšemu počutju, se tako pridružujeta tisočim, ki si prizadevajo za njeno legalizacijo.

Številni strokovnjaki sicer opozarjajo, da je marihuana, predvsem za mlade, lahko tudi zelo škodljiva in zasvojljiva. "Psihoaktivna uporaba konoplje oziroma snovi, ki vsebujejo THC, povzroča odvisnost in druge zdravstvene težave," opozarja Andrej Martin Vujkovac iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija. Več lahko preberete na tej povezavi.
konoplja
Novice V DZ nova pobuda za regulacijo konoplje
 
Kajenje marihuane
Novice Kdo so mladi, ki nasprotujejo legalizaciji konoplje?
Ne spreglejte