Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
12.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 12.15

7 let, 12 mesecev

Trnow vs Rog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek festivala Trnfest je pospremila tudi razstava mladega umetnostnega delavca Tilna Kurenta Miheliča. Avtor je v KUD-u France Prešeren združil izkušnjo Trnovega in Roga.

Dela mladega avtorja, ki trenutno zaključuje študij kiparstva na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, so del njegove urbane in likovne izkušnje. Razstavljena dela so del urbane vsebine, ki jo Tilen Mihelič Kurent z avtorskim rokopisom prevaja v likovni jezik. Študent kiparstva svojo prakso udejanja v stari Rogovi tovarni, kjer si je uredil delovni prostor. Rog kot prostorska alternativa združuje sledi trnovskega okolja, v katerem umetnik živi.

Sporočilo je skrito v strukturiranosti dela Ob gledanju njegovih del sledimo ulici in pojmu urbanega dogajanja, združenega z mladostniškim entuziazmom ter umetniškim navdihom. Razstava z vplivom zunanjega prostora je odgovor nanj in ni simulacija ali zgolj ilustracija ulice. Vizualno in zvočno dogajanje Kurent prevaja v artikulirano umetnostno delo in s tem ulici omogoča filtriran prestop v institucionaliziran okvir. Njegova dela sicer niso omejena z nikakršnim okvirjem. Vsebino rešuje z nekonvencionalnimi in eksperimentalnimi ustvarjalnimi procesi bodisi na tekstilu, papirju ali pa na vezani plošči. Pri tem pa je mogoče slediti umetnikovi kiparski izkušnji. S plastenjem in nalaganjem materialov namreč ustvarja slike s tretjo dimenzijo.

Njegova razstava združuje podobo z besedilom. Odprt prostor z zaprtim in kiparstvo ter slikarstvo z grafitom in kolažem. Ob barvitih kolažih lahko sledimo tudi asamblažu. Likovna forma je sestavljena iz različnih tudi ready made predmetov. V sopostavitvi različnih formalnih enot zna mladi umetnik iz kaosa ustvariti red, ki ima svojo likovno in vsebinsko logiko.

Iz Roga v Trnovo in nazaj Tilen Mihelič Kurent se z razstavo v sklopu Trnfesta suvereno vključuje v umetnostni sitem. Z delom ustvarja nove komunikacijske mreže z lokalnim okoljem in širše z drugimi mrežami. Svobodomiselno in brez vnaprej določenega formata se ne omejuje, ampak naprej gradi svojo zgodbo. Z zavedanjem povezovanja medijev v umetnosti, prek različnih vizualno prostorskih sprememb gradi produkcijo drugačnih subjektivitet, ki imajo pri njegovi prihodnosti zagotovo dober potencial.

Ne spreglejte