Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2012,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 6. 2012, 10.12

6 let, 7 mesecev

Terra Parzival – k slovenskim koreninam evropske identitete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ena najpomembnejših evropskih kulturnih legend - ep o Parzivalu - izhaja iz Slovenije in mednarodni projekt Terra Parzival 2012 bo od 22. do 24. junija Štajersko postavil v kulturno srce Evrope.

Interdisciplinaren, medgeneracijski in medkulturni projekt Terra Parzival, ozemlje praktično celotne današnje Štajerske, ki se je v zgodovino zapisalo z epom o Parzivalu Wolframa von Eschenbacha, je posodilo ime istoimenskemu projektu, ki ga njegovi snovalci opredeljujejo kot "dolgoročen, interdisciplinaren, medgeneracijski in medkulturni projekt, povezan s trajnostnim razvojem regije, mitološkim turizmom in evropsko identiteto".

Terra Parzival 2012, mednarodni projekt, ki bo med 22. in 24. junijem vabil na Ptujsko polje, v Dravinjsko dolino in Haloze, bo goste in udeležence spomnil, da v Sloveniji ležijo korenine evropske identitete, ki se je kalila s kraljem Arturjem in vitezi okrogle mize, med katerimi je bil tudi iskalec grala – vitez Parzival, ki pa ni le legenda, ampak eden od pravzorcev Evrope.

Ep o Parzivalu ob boku Dantejevi Božanski komediji Wolfram von Eschenbach, eden najpomembnejših srednjeveških pesnikov in trubadurjev, je okrog leta 1212 napisal veličasten ep o Parzivalu, vitezih okrogle mize in iskanju svetega grala. V 24 tisoč verzih epske mojstrovine, ki jo primerjajo z Dantejevo Božansko komedijo, zaživi zgodba o iskanju človeškega smisla, o duhovni rasti, ljubezni, žalosti, odraščanju in modrosti. "Ker se ta zgodba pojavi na naši zemlji, nam daje dodatno moč, da postavimo Slovenijo v korenine Evrope, kajti tu se stikajo tri kulture – germanska, slovanska in romanska. Iz trojnosti, tega triglava, se lahko izpelje trojnost človeškega bitja – človek po telesu, duši in duhu. Če nam bo iz krize uspelo potegniti nekaj pozitivnega, je to zavest, da lahko v Sloveniji razvijamo evropsko identiteto – iz teh silnic umetnosti in gospodarstva, kajti prav Parzival predstavlja pravzorec razvoja ustvarjalne človeške osebnosti," poudarja kulturni ambasador Slovenije Miha Pogačnik, sicer eden od gonilnih sil Terre Parzival.

Mednarodni projekt bo v organizacijsko kolesje vpletel tudi lokalno prebivalstvo. "Projekt nosimo skupaj z domačini, prebivalci Terre Parzival. Seveda imamo srečo, da imamo dostop do znanosti in umetnosti ter precej močno mrežo po svetu, tako da lahko na Štajersko pripeljemo ljudi z veliko znanja in zmožnostmi, a projekt v veliki meri nosijo prebivalci," poudarja soorganizator Tičo Zupančič, do pred kratkim predsednik združenja mednarodnih poslovnežev Slovenije SDBP.

Viteški ideali v sodobnem času Slovenska pokrajina je večplastno povezana z mladim junakom, saj Slovenija, kakor tudi Parzival kot posameznik, v sebi geografsko in kulturno združuje vzhod in zahod, severne oblikovne in južne življenjske sile. "V času Karantanije, ko je imela Slovenija pomembno vlogo v Evropi, se pojavi eden največjih evropskih likov. Parzival je zelo sodoben, mlad človek, ki stremi k najvišjemu in izhaja iz dvojne nevednosti in nazadnje postane kralj svetega grala. To je zgodba, ki je navdihnila vrsto umetnikov, tudi Richarda Wagnerja. Pomembno je, da se ne gremo zgodovinarjev, ampak rešujemo izziv, kako iz tega viteštva v sodobni čas prenesti visoke ideale, ki so jih vitezi našli v svojem življenju, in njihov družbeni angažma, to, za kar so se borili. Če to primerjate z današnjim gospodarstvom, najdete zelo zanimive razlike, pa tudi podobnosti," razloži Pogačnik, ki že dvajset let razvija edinstveno prakso vračanja smisla vodstvu v gospodarstvu s pomočjo umetnosti. "Kar umetnost kot proces ponuja, je pot do celega človeka, do tega, kako v sebi najdeš vse registre, ki jih potrebuješ, kako svoje čute odpreš na način, da lahko kot vodilni človek zajameš vse podjetje kot kompozicijo in ga vodiš ne le s ciljem obračanja denarja, ampak z najvišjim ciljem, da zaposleni najdejo v tem svoj smisel."

Nič nenavadnega torej, da projekt ne bo le tridnevni dogodek v okviru EPK, ampak ima dolgoročnejši pomen za Slovenijo oziroma tudi za širšo Evropo, kajti "Terra Parzival je na vsak način unikaten, edinstven, neponovljiv prostor za multidisciplinarno izobraževanje, razvoj, nadgradnjo in doživetje, ki se bo od tu širilo v Evropo in svet". Za začetek bo Evropo in svet povabil v Slovenijo, saj bo med več kot 100 udeleženci veliko tujih gostov iz gospodarstva z vsega sveta, slovesnosti ob odprtju 22. junija 2012 se bo udeležil slovenski kulturni minister, danski kulturni minister pa bo zbrane pozdravil prek videa.

Ne spreglejte