Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 9.00

8 let

Svetlikajoča se Svetlobna gverila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji sedmi festival svetlobe Svetlobna gverila napoveduje bolj šibke svetlobne vire, a s svojevrstnim pečatom.

Naslov Svetlikanje sedmega mednarodnega festivala Svetlobna gverila nagovarja bolj šibke svetlobne vire, ki prostoru dajejo svojevrsten pečat. Zaobjemajo tako sodobno tehniko kot izumirajoče svetlobne pojave. Ustvarjalci, domači in tuiji, so dela zasnovali v razmerju do (javnega) prostora in obiskovalca oziroma mimoidočega. Tako kot do zdaj si Svetlobna gverila ponovno zastavlja vprašanje o vlogi svetlobe, umetnika in umetnosti v javnem prostoru in vsakdanu, razmerju med zasebnim in javnim ter možnostih odpiranja prostorov za umetnost.

Svetlobni festival, ki bo potekal med 28. majem in 29. junijem, bodo odprli s projekti v Galeriji Vžigalica, Križevniški cerkvi, na Trgu francoske revolucije, Vrtu Festivala Ljubljana, Gledališču Glej in na Ribjem trgu ob 21.30.

V Galeriji Škuc se bosta 11. junija s projektom Galanterie Mécanique predstavili umetnici Meta Grgurevič in Urša Vidic.

Vrt in dvorišče Slovenskega etnografskega muzeja bodo s projekti od 15. junija naseljevali Andrej Štular s Familijo, študenti iz šole za vizualne umetnosti AVA pa se bodo predstavili s Prehodi.

Od 8. maja in vse do 30. junija pa je na Poti spominov in tovarištva, ob žici okupirane Ljubljane, na ogled Strašilo Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrale. 2. junija ob 21. 30 z zbirnim mestom pri Koseškem bajerju je ob nujnem kolesu organizirano tudi vodstvo. To napovedujejo še za 16. in 30. junij ob 9. uri.

Več luči! Septembra se pod geslom Več luči! s produkcijami iz prejšnjih let in gosti iz Estonije in Latvije festival seli v Novo mesto. V okviru mednarodnega projekta Spectrum bo Svetlobna gverila luči prižgala še v Caiscasu, Rigi in Tallinu. V Ljubljani pa bodo na fasadi Mestnega muzeja Ljubljana prikazali še rezultate junijskih delavnic, ki jih bo vodil portugalski studio Ocubo.

Ne spreglejte