Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 2. 2009,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 7. 2. 2009, 22.04

8 let

Štefka Drolc pooseblja mir, lepoto in zbranost - mini portret

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
O igralki Štefki Drolc, letošnji prejemnici velike Prešernove nagrade, vsi govorijo le v presežnikih, nenazadnje tudi zato, ker pri 85 letih še vedno nastopa na gledaliških deskah.

Njena zadnja premiera je bila 8. oktobra leta 2008, ko je v predstavi Ella nastopila v Cankarjevem domu.

Štefka Drolc se je rodila 22. decembra 1923 Štefka Drolc se je rodila 22. decembra 1923 v Ponikvi. Pred II. svetovno vojno je nekaj časa nastopala kot amaterska igralka. Med letoma 1945 in 1947 je bila članica mariborske Drame, v sezoni 1947/48 je delala pri Triglav filmu v Ljubljani, med letoma 1948 in 1959 igrala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, leta 1960 pa je prišla v vrste SNG Drama Ljubljana.

Pogosto je sodelovala tudi pri Odru 57 in drugih eksperimentalnih gledališčih. Po letu 1982 je začela poučevati na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Drolčeva začela z vlogami vedrih in pozitivnih mladenk Svojo gledališko pot je Drolčeva začela z vlogami večinoma vedrih in pozitivnih mladenk, že v tržaškem in zatem v ljubljanskem obdobju pa je prešla k izrazito karakternim vlogam, tako iz klasičnega in sodobnega dramskega repertoarja kakor iz komedij in grotesk.

V teh likih je pokazala vse bistvene poteze svojega igralstva: strastno ponotranjeno razžarjenost ob strogem obvladovanju zunanjega izraza; intuitivno zlitje z vlogo ob širokem bogastvu dodelanih detajlov; sposobnost za suvereno podajanje nasprotujočih si duševnih stanj brez izgubljanja enotnosti dramske figure.

Drolčeva je za svoje ustvarjanje prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode RS (1996) in zdaj še najvišjo - veliko Prešernovo.

Igralska pot Drolčeve je tesno povezana z začetki filma Drolčeva, katere igralska pot je tesno povezana z začetki slovenskega filma - nastopila je v filmu Na svoji zemlji - se v filmskem mediju ni pogosto pojavljala. V spominu je vsekakor tudi ostala v filmih Cvetje v jeseni, Na klancu, Povest o dobrih ljudeh in Draga moja Iza.

Nekaj misli o Drolčevi Nekaj misli o Drolčevi, ki so jih ob različnih priložnostih izrekli njeni gledališki sopotniki:

Teatrolog Vasja Predan: Igralka Štefka Drolc je prva dama slovenskega gledališča, ker v svojo igro vedno vlaga veliko razuma, zato pa nič manj srca.

Igralec Polde Bibič: Čeprav je bila Štefka Drolc vseskozi moderna igralka, je bilo v njeni igri vedno tudi nekaj goethejanskega.

Igralka Iva Zupančič: Štefka Drolc na odrskih deskah pooseblja mir, lepoto in zbranost.

Ne spreglejte