Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
7. 4. 2016,
18.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Četrtek, 7. 4. 2016, 18.28

6 let, 6 mesecev

Sojenje, ki je pomagalo ustvariti resničnostne zvezde

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Robert Kardashian in O. J. Simpson na sojenju | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ta teden je bil na sporedu zadnji del serije o sojenju O. J.-ju Simpsonu, ki je poleg vpogleda v proces pokazala tudi, kaj vse se je zaradi sojenja slavnemu športniku spremenilo.

Serija American Crime Story: The People vs. O. J. Simpson je v desetih delih pokazala potek sojenja slavnemu ameriškemu športniku za umor svoje nekdanje partnerice Nicole Brown Simpson in Ronalda Lyla Goldmana. Eden najbolj javno izpostavljenih primerov v ZDA je v ameriško družbo vnesel razdor med belim in temnopoltim prebivalstvom, javnosti pa je predstavil ljudi, ki so del ameriške popularne kulture še danes.

Družina Kardashian

Kris Jenner je iz sojenja za umor svoje prijateljice ustvarila milijardni imperij.  | Foto: Reuters Kris Jenner je iz sojenja za umor svoje prijateljice ustvarila milijardni imperij. Foto: Reuters

Sojenje O. J. Simpsonu je namreč zaslužno zato, da je družina Kardashian postala vidna. Oče Kim, Kourtney, Khloe in Roberta je bil v času sojenja sicer že ločen od njihove mame Kris Kardashian, a družina je vendarle dobila precej pozornosti, tudi v seriji. Zdaj že pokojni Robert Kardashian je pomagal pri Simpsnovi obrambi kot njegov tesen prijatelj, Kris Jenner je bila prijateljica žrtve Nicole Simpson, v otroški sobi Kim Kardashian pa je Simpson njenemu očetu grozil s samomorom.

"Resnična Gospodinja" Faye Resnick

Faye Resnick je o svoji umorjeni prijateljici napisala knjigo, pozneje se je slekla za Playboy, danes pa je resničnostna zvezda.  | Foto: Getty Images Faye Resnick je o svoji umorjeni prijateljici napisala knjigo, pozneje se je slekla za Playboy, danes pa je resničnostna zvezda. Foto: Getty Images

Faye Resnick je bila prijateljica Nicole Brown Simpson, ki je v času sojenja o žrtvi napisala knjigo. Sojenje je izkoristila za lastno slavo s še eno knjigo in golim poziranjem za Playboy. Prijateljica Kris Jenner danes občasno nastopa v resničnostni oddaji o družini Kardashian, bolj redno pa jo lahko vidimo kot prijateljico ene od resničnih gospodinj Beverly Hillsa v resničnostni oddaji The Real Housewives of Beverly Hills.

TMZ

Harvey Levin je med sojenjem Simpsonu nastopal kot pravni analitik v televizijskih oddajah, pozneje pa ustanovil portal TMZ.  | Foto: Getty Images Harvey Levin je med sojenjem Simpsonu nastopal kot pravni analitik v televizijskih oddajah, pozneje pa ustanovil portal TMZ. Foto: Getty Images

Harvey Levin, ustanovitelj spletnega portala TMZ, ki slovi po poročanju o znanih osebnostih, še posebej če so te vpletene v sodne postopke, je bil nekoč pravnik, a prav med sojenjem O. J.-ju Simpsonu se je zagrel za obravnavanje sojenj kot zabave. Kot poroča spletna stran Jezebel, je to izkoristil tudi med komentiranjem sojenja na različnih losangeleških televizijskih oddajah. Levinova spletna stran TMZ je v začetku letošnjega leta prva poročala o tem, da so na Simpsonovem nekdanjem posestvu našli zakopan nož.

CNN

Po mnenju ameriških medijskih analitikov je sojenje O. J.-ju Simpsonu pripomoglo k vzponu televizijskih postaj, ki ves čas predvajajo novice. Kot je poročal Washington Post, je bil CNN leta 1995, v času sojenja Simpsonu, star že 14 let, ni pa še veljal za program, ki bi ga ljudje redno spremljali. Prav v času sojenja se je to spremenilo, saj so se na CNN odločili, da bodo poročali o vsaki podrobnosti iz procesa, ne glede na to, kako pomembna bo. Za tiste čase je bilo to po pisanju Washington Posta hkrati tvegano in revolucionarno, medtem ko je danes to del stalne prakse. Novice so postale resničnostni šov, dogajanje v resničnostnih šovih pa je postalo del novic.

Ne spreglejte