Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2013,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

umetnost

Petek, 22. 3. 2013, 13.56

8 let

Sodelujoči na Bienalu Santorini ostali brez plačil, umetniki brez umetnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bienale umetnosti Santorini, ki je vrata zaprl 24. septembra lani. Čeprav je od zaprtja bienala že nekaj mesecev, sodelujoči še vedno niso prejeli plačila.

Prav tako so z razstave na grškem otoku v Egejskem morju izginili tudi številni eksponati. Na bienalu je sodelovala tudi slovenska umetnica Tanja Radež.

Prvi bienale umetnosti Santorini je bil zasnovan kot kulturna panorama, ki naj bi pomenila prispevek v boju zoper grško gospodarsko krizo. Njegov ustanovitelj je samooklicani umetnik, ekonomist in profesor ter doktor kulturne diplomacije Kikos Papadopulos.

Na mednarodnem umetniškem dogodku, ki je oškodoval razstavljajoče umetnike, so sodelovali priznani umetniki z vseh celin. Med nagrajenci je bila tudi slovenska umetnica Tanja Radež, ki je za poslane slike dobila drugo nagrado. Prvonagrajena je bila Stephane Malka, tretje- in četrtonagrajena pa sta bila Stepan Tadić in Rui Sasaki. Radeževa do danes od bienala ni dobila niti evra, slik ji niso vrnili, pa tudi vodstvo je nedosegljivo.

Tanja Radež je rojena na Jesenicah. Diplomirala je na ljubljanski likovni akademiji, smer vizualne komunikacije. Leta 1989 je soustanovila studio TANDAR. Danes v svojem studiu deluje na področju kulture, izobraževanja in znanosti. Oblikuje knjige in tipografije, rokovnike, ilustracije, znamke, logotipe, celostne podobe za umetniške dogodke in drugo.

Producent in prijavitelj dela Radeževe na Santoriniju je bila mariborska Kibla. Kot je po pisanju današnjega Večera povedal podpredsednik KID-a Kibla Dejan Pestotnik, je Kibla plačala vse stroške predstavitve, kotizacijo in nekatere druge stroške. Do danes kljub nenehnim opozorilom organizatorjem niso dobili niti del, umetnici pa ni bila izplačana pogodbena nagrada 1.500 evrov.

Britanski umetniki in kuratorji po pisanju britanskega The Independent, ki ga povzema Večer, trdijo, da je skrivnostni grški podjetnik, ki stoji za novim kulturnim festivalom, "izginil" z večino njihovih stvaritev.

Presenetljivo: bienale je sicer že napovedal svojo drugo izdajo, ki naj bi potekala od 5. julija do 5. oktobra 2014.

Ne spreglejte