Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 3. 2010,
10.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 3. 2010, 10.32

7 let, 12 mesecev

Skulptura Alme M. Karlin v Celju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celjska občina bo 10. aprila na Krekovem trgu v središču mesta odkrila kip popotnice in pisateljice Alme M. Karlin.

Gre za umetniško darilo Ane Ćetković Vodovnik in njenega soproga akademskega kiparja Vasilija Ćetkovića - Vaska. Kip ponazarja, kako Alma s svojo Eriko odhaja na železniško postajo in v svet, so sporočili s celjske občine. Celjska občina bo financirala vlivanje kipa v bron ter poskrbela za njegovo postavitev. Sicer je lani minilo 120 let od Alminega rojstva, v Celju pa je umrla pred 60 leti. Ob skorajšnjem odkritju kipa je celjski župan Bojan Šrot povedal, da je Alma zapustila dragoceno zapuščino neprecenljive vrednosti, zato je prav, da ima tudi v rodnem Celju dostojno mesto, ki nas bo spominjalo na to veliko Celjanko.

Darilo Celjanom ob obletnici Karlinove

Vaskova soproga Ana pa je o nastanku ideje o Alminem kipu dejala, da je svojega soproga ob prebiranju knjig Alme M. Karlin navdušila s pripovedovanjem o njeni svojskosti in ga pritegnila. "Tudi sam se je poglobil v nekaj njenih del in se prepričal o veličini te ženske, ki ga je pri iskanju njene podobe motivirala h kiparskemu oblikovanju. O tem, da dela javni spomenik, ni hotel razmišljati in se obremenjevati. Poudarjal je, da Almo dela meni in zaradi mene. J az pa sem si tiho želela, ko (če) jo bo končal, da jo bom podarila "mojim" Celjanom. Vsekakor sem vedela in pričakovala, da bo postavitev njene bronaste figure v Celju dogodek, ki se bo smiselno vključil v 120-letnico pisateljičinega rojstva in 60-letnico njene smrti. Vasko se je strinjal z mojo namero, s katero sva potem seznanila celjsko občino," pravi Ćetković Vodovnikova.

Hiša na Pečovniku je kulturni spomenik

Celjska občina je že pred desetletjem pričela obnovo in sanacijo hiše na Pečovniku - zadnjega domovanja Karlinove, odkupila zemljišče in hišo z odlogom razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. Leta 2003 je kot investitorka spomenik tudi v celoti gradbeno statično sanirala. V okviru didaktičnih ur pa celjska Srednja šola za gradbeništvo v okviru projekta Unesco ASPnet zaključuje gradbeno obrtna dela.

Ne spreglejte