Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

renesansa spolnost

Četrtek, 30. 5. 2013, 11.00

3 leta, 8 mesecev

Skrivnostno spolno življenje renesančnih umetnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
O dekadentnem življenju renesančnih umetnikov je veliko zgodb, in če podrobno pogledamo njihova dela, vidimo, da govorijo pravzaprav o življenju svojih avtorjev in njihovih pogledih na svet.

Za Michelangela je znano, da je bil homoseksualec, Tizian se je menda noro zabaval s svojimi modeli, Rafael pa je umrl od preveč seksa.

Tizian – Urbinska Venera

Vojvoda grada Ferrare je Tiziana opisal v enem izmed pisem. "Njegovo zdravje je dobro, pogosto je izmučen, saj slika ženske v različnih položajih, nato pa se ljubi z njimi." Ta opis njegovega dela daje vpogled v njegov atelje in potrjuje njegovo strast za lepoto.

Michelangelo – Leda in labod

Michelangelo je bil star že petdeset let, ko je v strastnih ljubezenskih pesmih Tommasu de'Cavalieriu priznal, da je homoseksualec. V srednjem veku je bila istospolna ljubezen podobna zločinu, tako da je bil umetnik v svojem izražanju zelo pogumen, čeprav je trdil, da je v celibatu in da je njuna zveza platonska. Njegova slika odkriva, da je Leda pravzaprav ženska z moškim obrazom in da ni popolnoma iskren v svojem javnem prepričanju.

Caravaggio – Deček, ki ga je ugrizni kuščar

Kot beneške kurtizane ima tudi ta fant poleg sebe cvetje, ki označuje, da se prostituira, vendar njegov užitek prekine ugriz kuščarja. S temi slikami se je Caravaggio predstavil še kot siromašni slikar v Rimu, na eni nastopa kot Bakus, rimski bog vina. Je Caravaggio prodajal samo svojo umetnost ali še kaj več?

Botticelli – Venera in Mars

Botticellijev ideal ženske lepote, točneje njegova različica Venere, še dandanes služi kot vzor, a na tej sliki je Venera zelo zapeta, Mars pa relativno slečen. Botticelli je bil obtožen zaradi homoseksualne aktivnosti, a nikoli obsojen.

Guido Reni – Sveti Sebastijan

Ko je japonski pisatelj Jukio Mišima prvič videl to sliko, je kmalu doživel svoj prvi orgazem. To sliko je ljubil tudi Oscar Wilde. Sicer pa je Reni znan kot slikar baročnih religioznih slik, vendar se zdi, da to potrjuje njegove skrite, a intenzivne spolne želje.

Leonardo da Vinci – Sveti Janez Krstnik

Sam Leonardo je bil dvakrat obtožen zaradi seksa z moškimi, vendar nikoli obsojen. Za to sliko predvidevajo, da je to njegov pomočnik Salaio. Zanimivo je še to, da ima na skicah sveti Janez Krstnik ogromno erekcijo.

Rafael – Fornarina

Na tej sliki je Rafaelovo dekle napol slečeno, tako da je lahko pokazal njeno lepoto. Dejstvo je, da je bila njegova ljubica, saj nosi zapestnico z njegovim imenom. Kdo je bila ona? Njen legendarni vzdevek je Fornarina – hči peka. Rečeno je bilo, da je bil Rafael tako nor na svojo ljubico, da je morala živeti z njim v palači in da je umrl zaradi izčrpanosti po divji noči z njo.

Rembrandt – Portret Hendrickje Stoffels

Ko je Rembrandt naslikal ta zelo intimen portret svoje ljubice Hendrickje Stoffels, je imela ta težave s Cerkvijo. Protestantska cerkev v Amsterdamu jo je obsodila kot izgubljeno žensko, ki živi z Rembrandtom, saj nista bila poročena. Na tej sliki umetnik izkazuje globino njune ljubezni. To je hkrati čutna in zelo ljubezenska slika ter himna Hendrickjenini notranji in zunanji lepoti.

Ne spreglejte