Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 10. 2014,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edward Snowden Citizenfour dokumentarec

Nedelja, 12. 10. 2014, 12.55

8 let

Razkrili skrivnost, kje je dekle žvižgača Snowdna (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dokumentarni film, ki so ga premierno predstavili na filmskem festivalu v New Yorku, razkriva, da dekle najbolj slavnega žvižgača Edwarda Snowdna živi pri njem v Rusiji.

Potem ko dolgo časa ni bilo jasno, kje se skriva dolgoletna prijateljica najbolj slavnega žvižgača, nekdanjega sodelavca ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna, je odgovor na to vprašanje javnosti razkril dokumentarni film, ki so ga premierno predvajali v petek na filmskem festivalu v New Yorku.

Njegova ljubezen Lindsay Mills se mu je očitno pridružila v Rusiji in zdaj tam nadaljujeta skupno življenje.

Lindsay brez sledu izginila s Havajev Snowden že drugo leto živi v Rusiji, kjer je dobil politični azil. Ker je razkril umazane podrobnosti ameriškega nadzora nad spletnimi in telefonskimi komunikacijami po vsem svetu, je namreč v ZDA obtožen vohunjenja in kraje državnih skrivnosti.

Lindsay Mills je pred časom zapustila Havaje, kjer sta do lani živela skupaj s Snowdnom, nato se je za njo izgubila vsaka sled. Očitno je odšla v Rusijo, kjer od julija znova živi skupaj z 31-letnikom.

Dokumentarec Citizenfour požel stoječe ovacije To med drugim razkriva dokumentarni film Citizenfour Laure Poitras, za katerega v New Yorku vlada veliko zanimanje in ki je v petek požel stoječe ovacije številčne publike.

Poitrasova je večji del filma posnela sicer že junija lani v Hongkongu, kjer sta se ona in britanski novinar Glenn Greenwald prvič sestala s Snowdnom, takoj potem ko je ta z dragocenimi dokumenti pobegnil iz domovine.

Snowden: To ni zgodba o junaštvu Film ponuja izredno zanimiv vpogled v napete trenutke, ko je Snowden novinarjem predajal dragocene in obenem nevarne informacije, v motive, ki so ga pri tem vodili, in v njegovo tedanje razmišljanje.

Snowden je o filmu povedal, naj ga ljudje ne dojemajo kot zgodbo o junaštvu, ampak kot zgodbo "o tem, kaj lahko navadni ljudje naredijo v izrednih okoliščinah".

Ne spreglejte