Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
9.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 9.43

7 let, 12 mesecev

Prva fotografija v zgodovini spet na ogled v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prva fotografija na svetu je nastala leta 1826 ali 1827, posnel jo je Francoz Joseph Nicephore Niepce. V Evropi bo po 50 letih spet na ogled jeseni, v Muzeju Reiss-Engelhorn v Mannheimu v Nemčiji.

Fotografijo je z uporabo kositrne plošče, prevlečene z bitumnom, leta 1826 ali 1827 s svojega najvišjega okna hiše na posestvu v burgundskem Le Grasu posnel Joseph Nicephore Niepce, naslovil pa jo je nič drugače kot Pogled z okna na posestvo Le Gras. To je bil zgodovinski trenutek, prva posneta fotografija na svetu je tlakovala pot današnji fotografiji in filmu.

Fotografijo so leta 1898 razstavili v Londonu, potem pa se je za njo izgubila sled. Posnetek je tako skoraj obležal na obrobju zgodovinskega spomina, dokler ni leta 1952 zbiratelj Helmut Gernsheim ponovno naletel nanj. Zbiratelj je s svojim detektivskim delom fotografijo tako spet postavil na pionirsko mesto, ki ji pripada. Do tega trenutka je za izumitelja fotografije dolgo veljal Niepceov poznejši sodelavec Daguerre, ki je fotografski posnetek naredil leta 1839.

Slika je bila v Evropi zadnjič razstavljena leta 1961. Čez dve leti pa je Gernsheim svojo enciklopedično zbirko zgodovinskih fotografij, ki šteje 35.000 del, prodal ameriški Univerzi v Teksasu.

Niepceovo delo sicer hranijo v Centru Harryja Ransoma, ki deluje pod okriljem omenjene univerze. Navadno ga ne posojajo, a muzejskemu kuratorju Claudeu Suiju je po desetih letih prizadevanj uspelo, da bo fotografijo 9. septembra lahko razstavil v Mannheimu.

Za Suija je to izjemna priložnost: "To je kot Mona Lisa ali Modri Mauricius," je dejal na predstavitvi fotografije v začetku tedna. "To, da bo prvo fotografijo na svetu mogoče videti le v Mannheimu, je za Evropo nekaj izjemnega."

Zgodovinski posnetek bo v Nemčiji predstavljen še ob drugih 115 fotografijah iz Gernsheimove zbirke, razstavo v muzeju Reiss-Engelhorn pa so naslovili Rojstvo fotografije – vrhunci zbirke Helmuta Gernsheima, ki bo na ogled od 9. septembra do 6. januarja.

Kot poročajo skrbniki prve posnete fotografije na svetu, so to z zidov Centra Harryja Ransoma sneli že julija in tako začeli s pripravami na njeno začasno pot v Evropo.

Ne spreglejte