Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
22.14

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

Natisni članek

krona prestolonaslednik kraljica Margrethe kraljica Danska

Sobota, 13. 1. 2024, 22.14

3 mesece, 2 tedna

Po 52 letih velika sprememba, na prestol prihaja navadna smrtnica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46
Danska kraljica Margareta | Z abdikacijo je kraljica Margareta postala prva danska monarhinja, ki je v skoraj 900 letih vladavine prostovoljno odstopila s prestola. | Foto Reuters

Z abdikacijo je kraljica Margareta postala prva danska monarhinja, ki je v skoraj 900 letih vladavine prostovoljno odstopila s prestola.

Foto: Reuters

Danska kraljica Margareta II. je v palači Christiansborg podpisala izjavo o abdikaciji, s katero se je po 52 letih vladanja poslovila od danskega prestola. Kralj in kraljica sta tako postala njen sin Frederik in princesa Mary, sicer navadna smrtnica, rojena v Avstraliji. Slovesnosti v Koebenhavnu se je udeležilo več kot 100.000 Dancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za razliko od britanske kraljeve družine posebnega kronanja ob razglasitvi novega kralja in kraljice ni bilo. Frederik je kralj Danske, Grenlandije in Ferskih otokov tako postal brez kronanja.

Posnetek podpisa izjave o abdikaciji si oglejte spodaj:

Margareta II., danska kraljica
Novice Danska kraljica na zadnji vožnji s kočijo pred slovesom od prestola #video

Novi kralj in kraljica z balkona pozdravila vse navzoče

Danska kraljeva družina je pred dnevi izdala natančen program abdikacije kraljice Margarete II. Najprej so se iz palače Amalienborg, uradne rezidence danske kraljeve družine, z avtomobilom odpeljali novi kralj in kraljica ter prestolonaslednik. Sledil je odhod kraljice Margarete, ki se je na pot proti palači in vladni stavbi Christiansborg odpeljala s kočijo. Ob 14. uri je kraljica podpisala izjavo o abdikaciji, s katero je Danska nemudoma dobila novega monarha. Margareta II. se je z avtomobilom odpeljala nazaj v Amalienborg, novi kralj in kraljica pa sta ob 15. uri z balkona Christiansborga pozdravila vse navzoče. Njun prevzem prestola je naznanila danska predsednica vlade Mette Frederiksen. Sledila sta častni topovski pozdrav ter odhod novih monarhov s kočijo nazaj v kraljevo rezidenco. 

V ponedeljek bodo novega kralja in kraljico sprejeli tudi v danskem parlamentu, teden kasneje, 21. januarja, pa sledi še zaključno dejanje, slavnostni cerkveni obred, ki ga bo vodil kraljevi kaplan in škof Aarhus Henrik Wigh-Poulsen

Nova danska monarha, kraljica Mary in kralj Frederik X.  | Foto: Reuters Nova danska monarha, kraljica Mary in kralj Frederik X. Foto: Reuters

Prestol sta prevzela kralj Frederik X. in kraljica Mary

Novi danski kralj se imenuje kralj Frederik X., njegova žena pa je znana kot kraljica Mary. Danski prestolonaslednik je tako postal njun 18-letni sin, princ Christian. Par ima še 16-letno hčer Isabello ter dvojčka Vincenta in Josephine, ki sta pred kratkim dopolnila 13 let. 

Frederik X. se je rodil 26. maja 1968. Je sin kraljice Margarete II. in pokojnega princa Henrika, ki je umrl leta 2018. 14. maja 2004 se je poročil z danes 51-letno Mary Elizabeth Donaldson, ki se je rodila v Avstraliji. S poroko je pridobila naziv princese Mary, zdaj pa je postala še kraljica.

Kraljica je po podpisu abdikacije, ob katerem so bili navzoči tudi Frederikova žena Mary in njun najstarejši sin Christian, prostor zapustila v solzah. "Bog blagoslovi kralja," je dejala. Podobno kot njegovi materi so se tudi novemu kralju ob razglasitvi nekajkrat v očeh nabrale solze. "Moja mati je bila eno s svojo deželo, to ji je uspelo kot le še malokomu," je dejal novi kralj. Izrazil je upanje, da bo "združujoč kralj za prihodnosti". "To je odgovornost, ki jo sprejemam s spoštovanjem, ponosom in veliko srečo," je sporočil Frederik X. Ob vzklikih množice si je večkrat položil roko na srce, še poroča AFP.

Posnetek z razglasitve novega monarha si oglejte spodaj:

Prva danska monarhinja, ki je prostovoljno odstopila s prestola

Abdikacija je potekala prav na 52. obletnico začetka vladavine kraljice Margarete II. Ta se je na danski prestol povzpela 14. januarja leta 1972 po nenadni smrti očeta, kralja Frederika IX. Po smrti britanske kraljice Elizabete II. je postala monarhinja z najdaljšim stažem.

Z abdikacijo je kraljica Margareta postala prva danska monarhinja, ki je v skoraj 900 letih vladavine prostovoljno odstopila s prestola. Svoj odstop je naznanila na zadnji dan leta 2023, svojima sinovoma pa je povedala le tri dni pred tem, je za danski časopis Berlingske potrdila vodja komunikacij danske kraljeve palače Lene Balleby.

Po poročanju portala People se je razglasitve novega kralja udeležil tudi kraljičin mlajši sin Joachim, ni pa bilo njegove žene Marie in štirih otrok, ki jim je kraljica oktobra 2022 odvzela kraljeve nazive. Po tem so se skupaj preselili v ZDA. 

Kraljica Margareta je svoj odstop naznanila v tradicionalnem televizijskem nagovoru na zadnji dan leta 2023. | Foto: Reuters Kraljica Margareta je svoj odstop naznanila v tradicionalnem televizijskem nagovoru na zadnji dan leta 2023. Foto: Reuters

Preberite tudi:

princ henrik, margareta II. danska
Novice Danska kraljica napovedala abdikacijo
Princese
Trendi Prihaja nova generacija evropskih kraljic #foto
Ne spreglejte