SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plesno-akrobatska okoljevarstvena lekcija

4

termometer

Kako skozi glasbo, ples, cirkuške akrobacije in dovršene vizualije opozoriti na uničevanje okolja, ubijanje narave, na ubijanje nas samih? Odgovor: Barka.

Večmedijska predstava Barka v režiji kanadske ustvarjalke Julie Lachance se posveča problematiki okolja, onesnaževanju in posledično velikim podnebnim spremembam, ki pestijo naš planet. "Vsako sekundo, vsako minuto, vsako uro slehernega dne izgine kakšna roža ali žuželka, ki bogati našo življenjsko raznovrstnost. Predstava je bila ustvarjena kot niz presenetljivih tablojev, prizorov nenavadne senzibilnosti. Vznemirila bo gledalce, ki bodo skupaj z umetniki izkusili izjemne akrobacije. Izvirna glasba, v živo izvajana tolkala in poezija spreminjajočih se vizualnih pokrajin so dih jemajoči. Barka je predstava brez besed, namenjena gledalcem vseh generacij. Slavi moč domišljije in sveta, ki nas obkroža. Dosledno sledi občutljivemu ravnovesju med človekom in naravo. Spominja nas, da je prihodnost sveta odvisna od vsakega izmed nas," se glasi visoko leteča napoved organizatorjev.

Z objektivne perspektive je uro in pol trajajoča predstava pustila dokaj mešane občutke. Med občinstvom je bilo mogoče zaslediti posameznike, ki bi v trenutku zanosa poprijeli za lopato in industrijske fekalije tega sveta kidali vse do bridkega razsvetljenja, da so v tej zgodbi dokaj nemočni. Ob črnem spoznanju jih je bodrila okoljevarstvena misel, da bodo od tistega trenutka dalje resnično začeli ločevati odpadke. Čisto nasprotje opisanemu pa so bili osebki, ki jih je plesno-akrobatska okoljevarstvena lekcija kratko malo dolgočasila. Nekateri izmed njih so predhodno zapustili prizorišče, spet drugi so ostali do konca, a bili pretežno razočarani nad videnim. Tega jim ne gre zameriti, saj predstava ni nikakršen režiserski presežek, ampak se giblje po ustaljenih tirnicah povprečnega zadovoljevanja. Brez kančka slabe vesti lahko rečemo, da so akrobacije posameznikov dih jemajoče, navdušijo akrobatski elementi plesa na vrvi in igranje s štirimi obroči naenkrat, tihi vrhunec je dovršena točka z diabolom. Kljub naštetemu je splošni vtis dokaj medel, kar gre pripisati neprepričljivi pripovedi, nedodelani zgodbi. Za konec lahko povemo še to, da se predstava izteče v optimistični maniri. Rešitelj človeštva je nihče drug kot svetopisemski Noe, ki prijadra na legendarni barki in reši tisto, kar je rešitve vredno.

"Predstava je opozorilo človeštvu"

Kot zanimivost lahko omenimo, da je predstava nastala s pomočjo Sekretariata za biološko diverziteto ZN-a in kanadskega Unesca, uprizoritev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bila zadnja postaja svetovne turneje. Barko je na odrske deske splavila večdisciplinarna kanadska gledališka skupina L’Arsenal, ki s čarobnostjo prepredene predstave ustvarja vse od leta 1978. V svojih produkcijah inovativno, domiselno in izvirno spajajo glasbo, cirkus, gledališče, večpredstavnost in posebne učinke. Ni zanemarljiv podatek, da so 24 avtorskih predstav več kot trem milijonom gledalcev Severne Amerike, Evrope in Azije predstavili v več kot 15 tisoč uprizoritvah. Tukaj lahko govorimo o presežkih.

"Predstava opominja na svetovne okoljevarstvene probleme, izpostavlja skrb za okolje, za živali, za človeka. Kot ste videli, igram vlogo vilinca, ki je zelo sebičen, izkorišča gozd, živali, z industrijo dobesedno ubija okolje. Glavno sporočilo predstave je, da moramo skrbeti za naš planet, tukaj in zdaj. Če bomo še naprej korakali po isti poti, nas ne čaka nič dobrega. Konec predstave je edinstveno opozorilo človeštvu," nam pove Jordan Clark, Američan, ki je svojo profesionalno pot začel kot mojster borilnih veščin, nato pa se je preusmeril v plesne in igralske vode.

"Treba je zaščititi svet, obvarovati naravo, saj jo ljudje s tehnologijo vse preveč uničujemo," so besede, s katerimi videno opiše Marjan iz Ljubljane. "Konec je dober, poanta je dobra, smiselna, asociacija na Noetovo barko je izredna, saj lahko v kateremkoli trenutku resetiramo svet in začnemo na novo. Prepričale so me predvsem akrobacije ter gibčnost nastopajočih, navdušil me je tudi hvalospev naravi in živalim." Žena Mirjam ga dopolni z besedami: "Všeč so mi predstave, ki imajo močno sporočilo, so aktualne. V povezavi s plesom, koreografijo, vsebino, sceno, tehniko, lučjo in glasbo je bila predstava ena redkih, ki ponuja vse dimenzije."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin