Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2013,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pikin festival Velenje

Nedelja, 15. 9. 2013, 15.35

8 let

Pikin festival letos spodbuja zdrav način življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Priprave na 24. Pikin festival, ki bo v Velenju med 22. in 28. septembrom, so v polnem teku.

V preteklih letih se je festival ukvarjal predvsem s kulturo, letos pa bodo v ospredju šport, rekreacija in zdrav način življenja. Vse festivalske vsebine se bodo tokrat odvijale pod geslom Zdrav duh v zdravem telesu – po Pikino.

Kot je za STA povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, pa ne bodo razgibavali le telesa, ampak tudi duha. Projekt letos širijo z mednarodnimi vsebinami, na njem bodo gostili številne športne legende, v projekt pa še aktivneje vključujejo velenjska društva, institucije in javne zavode ter nadgrajujejo projekt kulturne vzgoje.

Po besedah direktorice festivala je projekt Evropska prestolnica kulture pred njih postavil nove izzive in v Velenju si želijo, da bi bil Pikin festival v vsej svoji razsežnosti in vsebinski bogatosti uspešen tudi letos. To je tudi želja velenjske občine, ki festival podpira.

Število obiskovalcev na festivalu sicer vsako leto narašča, saj je večina vsebin brezplačnih, nekoliko manjši pa je obisk organiziranih šolskih skupin iz Slovenije. "Pri pridobivanju sponzorjev smo kar uspešni, seveda pa festivala brez podpore velenjske občine in številnih prostovoljno opravljenih ur ne bi bilo," je še dejala direktorica.

Organizatorji program festivala skrbno sestavljajo v skladu z vzgojno-učnimi načrti in vsebine sistematično združujejo v celovito, nepozabno doživetje za vse starostne skupine obiskovalcev. Že lani se je Pikino mesto z glavne ulice razširilo na sedem umetniških četrti: gledališko, likovno, plesno, glasbeno, filmsko, muzejsko in knjižno.

Vsaka od njih bo letos v svojih hišicah ponujala zanimiv program aktivnosti. Na več prizoriščih po mestu bo v okviru Pikinega festivala na ogled kar deset razstav, pripravili pa bodo tudi Pikin pohod, jadralno regato, Pikino mini avanturo in različna tekmovanja.

Na temo festivala so že razpisali fotografski natečaj, namenjen otrokom, ki obiskujejo osnovno šolo ali vrtec. Pod sloganom Novo sonce ‒ Pika pomaga bodo tudi letos v tednu festivala izpeljali tradicionalno humanitarno akcijo. Pika bo tokrat zbirala sladkarije za prijatelje in jih prek paketov prve pomoči Rdečega križa podarila otrokom.

Ne spreglejte